Debatt

Overlyset til billedkunsten!

«La dem som vil problematisere kunstens eksistens finne andre arenaer.»

KUNST

I Morgenbladet 14. februar blir mitt innlegg «DIY: Gjør det selv på Kunstnernes Hus» (7. februar) redusert til et angrep på en kollega, og jeg oppfordres til fellesskap med en sårbar kunstner som «utsetter seg for offentlighetens blikk».

Dette mens denne sårbare personen bokstavelig talt har murt seg inn som en uunngåelig del i våre kunstinstitusjoner, som lenge har vært dominert av det konseptuelle på bekostning av det visuelle.

Når nå også Kunstnernes Hus invaderes av et ordavhengig konsept, salene tømmes og overlyset blendes ned, er det toppen av maktbrynde.

Hvem er det som «står i fare for å tro at de er hele verden»?

Mats Stjernstedt, kunstnerisk leder for Kunstnernes Hus, sidestiller i et innlegg (på morgenbladet.no) «det å skape kunst» med det å «utfordre forestillinger om hva kunst og kunstopplevelser kan være», men dette er to vesensforskjellige aktiviteter. Sistnevnte hører snarere under humaniora, kunsthistorie, filosofi og andre fag.

Stjernstedt bør konsentrere seg om sin opplagte oppgave: å åpne Husets grandiose overlyssaler, som er bygget for å gi vår billedkunst maksimale viningsmuligheter, for nettopp billedkunsten, og la dem som vil problematisere kunstens eksistens finne andre arenaer.

Sonja Krohn
Billedkunstner

Mer fra Debatt