Debatt

Monokulær feminisme

«Skaff deg et maskulint nettverk. Ta ordet, også hjemme.»

LIKESTILLING

Redaktør Anna B. Jenssen står frem for leserne som en stolt nyfeminist med en fortid som publisert forfatter i antologien Råtekst (Morgenbladet 7. februar). Men i motsetning til den svenske feministen Belinda Olsson, som ble intervjuet i samme nummer, tar hun ikke selvkritikk for feminismens overdrivelser og manglende nytenking.

Tvert om, hun presenterer fem sterke råd til feminister om hvordan de bør øke innsatsen. For oss som har vært i tvil om Morgenbladets redaksjonelle linje etter omleggingen er dette en grei avklaring. Det som ikke er greit, er at hun fortsetter i gammelt spor med enøyd resirkulering av gamle myter om menn og likestilling, og attpåtil vil ha menn til å melde seg inn i Kvinnefronten for å kjempe for mer feminisme.

Jeg er enig med Jenssen i at menn er for passive i likestillingsdebatten, men ikke i at de bør slåss for mer feminisme. Menn bør slåss for likestilling, også for menn.

Kvinnepresumpsjonen i Likestillingsloven, med hjemmel til kvotering av kvinner i mannsdominerte arenaer, men uten hjemmel for kvotering av menn på kvinnedominerte arenaer, har bidratt til diskrimineringen av menn på mange arenaer i samfunnet, både hjemme og ute.

Mor beholder barna ved syv av ti samlivsbrudd, og 40 prosent av fedrene har liten eller ingen kontakt med barna. Kvinnedominansen i guttenes oppvekst forsterkes ved at ni av ti barnehagepedagoger og nærmere fire av fem lærere i grunnskolen er kvinner.

Gutter gjør det dårligere på skolen enn jenter, og kvinnelige studenter er i stort flertall på høyskoler og universiteter. Til tross for dette mottar kvinner øremerkede kjønnspoeng for 136 studier og fag, for å lette atkomsten til de studier/fag med mannsovervekt som ennå finnes, mens menn bare får kjønnspoeng ved to studier eller fag (veterinærfag). Kvinner kvoteres inn i privat næringsliv, uten at menn kvoteres inn i den kvinnedominerte offentlige sektor. Kvinner har hatt monopol på stillingen som likestillingsombud i 35 år!

Det er ikke plass her til å fullføre oversikten, men selv moderate feminister vil måtte innrømme at disse likestillingsutfordringene for menn ikke står på feministenes agenda.

Radikale feminister slåss til og med mot likestilling for menn, som de oppfatter som en trussel mot kvinners privilegerte likestillingshegemoni.

Jeg vil derfor skrive om Jenssens fem råd til dagens feministiske menn:

1. Tjen dine egne penger, det finnes ingen egentlig frihet uten økonomisk frihet, heller ikke etter skilsmissen.

2. Skaff deg et maskulint nettverk. Meld deg inn i en organisasjon som arbeider for likestilling også for menn.

3. Ta ordet, også hjemme. Søk familierådgiving i tide.

4. Vær gjerne barsk, men ikke dum; maskulin, men ikke macho.

5. Velg riktig partner. Unngå en radikal feminist, hvis du kan.

Guttorm Grundt

MannsForum

Mer fra Debatt