Debatt

Kvinne, kjenn din plass

«Ingen av kvinnene vil være leder, ingen har mye tid, alle vil stå på sidelinja.»

FEMINISME

Skal vi få kvinner til å delta bredt, engasjere seg sterkt og få makt, må vi jobbe med innsikt og i mange lag. Det er selvtillit vi mangler, fortsatt. Jeg også. Jeg tror ikke jeg kan alt, jeg stiller stadig spørsmål ved om jeg kan prestere ting jeg allerede har erfart å være knallgod i. Jeg er feig og redd, redd for å ikke bli likt, redd for ikke å være god nok. Redd for å si hva jeg mener, redd for å såre andre. Vi, damene, tør ikke å ta like stor risiko som menn gjør.

Er det biologi? Jeg elsket spenning da jeg var ung, og utfordret gjerne skjebnen. Så ble jeg gravid. Ble forsiktig med det meste, bygde rede, beskyttet de små. Og jeg kunne ikke utfordre skjebnen, for de små trengte meg. Det henger i. De trenger meg fortsatt. Er jeg på for mange møter, sliter mammasamvittigheten i meg.

Jeg liker politikk. Jeg brenner for en bedre verden. Jeg elsker naturen. Jeg har åpenbart ansvar for de barna jeg har satt til verden, men jeg har da også ansvar for de barna som kommer etter oss, eller de som syr klærne våre?

De siste fire årene har jeg fått tro på Miljøpartiet De Grønne som en arena å forbedre verden fra. Ideologien treffer meg midt i hjertet, det medmenneskelige, økologiske – jeg har fått tro på fremtiden!

Men selv om medlemsmassen i partiet er omtrent 50/50, ble bare 10 prosent av taletiden på landsmøtet i 2012 brukt av kvinner. Jeg satt der selv, og tenkte at det sikkert kom til å bli sagt av noen andre, det jeg ville si … Jeg har startet Grønt Kvinnenettverk, som skal bygge selvtillit.

Jeg har vært leder av valgkomiteen for De Grønne i Buskerud. Det er kjempegøy, fordi vi har så mange flinke, engasjerte og forskjellige folk som vil bidra sterkt. Vi har kamp om lederverv. Vi har ringt mer enn 50 kvinner som sier de vil være aktive i politikken. Men ingen av dem vil være leder, ingen av dem har mye tid, alle har ansvar for mye annet, alle vil stå på sidelinja …

Mine formødre har stort sett jobbet med omsorg, og de har vært skikkelig gode på det. Kvinner velger fortsatt omsorgsyrker – man kan få inntrykk av at det skyldes dumskap, men kan det være fordi omsorg er så flott?

Hva om sykepleie var bedre betalt enn it-bransjen? Tenk om barnehageassistenten fikk samme lønn som automasjonsarbeideren på Statfjord B? Er det urimelig? Er det politisk mulig? Hvorfor skulle det ikke være?

Hvis kvinner vil ha reell likestilling, reelt likeverd, da må vi ut av komfortsonen, og bruke anledningene vi har. Det skjer lite på Facebook alene. Kom igjen, damer, jeg utfordrer dere!

Hilde Lengali
Sentralstyremedlem, MdG

Mer fra Debatt