Debatt

Konspirasjonen på Youngstorget

«Man trenger ikke å være medlem av en konspirasjon for å ønske et tryggere uteliv.»

RUS

Sten Inge Jørgensen er indignert i Morgenbladet 31. januar. Tenk, han har opplevd at venner av ham ikke har fått mer å drikke på utesteder. Han legger skylden på en påstått allianse, hvor jeg som rusforsker trolig inngår, med en skjult agenda mot beruselse. Jeg vil opplyse om at verden består av mer enn Jørgensens venner på Youngstorget.

Alkoholloven forbyr skjenking til gjester som er åpenbart påvirket av rusmidler. Kommunene er ansvarlige for å håndheve loven, og det skal være minst tre ganger så mange skjenkekontroller som antall bevillinger.

I Oslo er det litt mer enn tusen skjenkebevillinger. Kommunen har redusert antall skjenkekontroller, fra 6700 kontroller i 2011 til under 5000 i 2013, fordi de ønsker ha kvalitet fremfor kvantitet. Samtidig arbeider kommunen for å bedre og prioritere dialog og veiledning med utestedene fremfor et strengt kontrollregime.

Det er liten sjanse for at brudd på alkoholloven oppdages og sanksjoneres. I 2013 inndro Oslo kommune 18 bevillinger. Det kunne skyldes at overskjenking sjelden forekommer, slik Jørgensen synes å mene, men studier gjennomført av Statens institutt for rusmiddelforskning viser at det er lett å få kjøpt øl selv om man fremstår åpenbart påvirket. I fire av fem forsøk får gjester som viser tydelige tegn på beruselse kjøpe. Og alle som har vært ute en natt i Oslo sentrum, vet at det er mye fyll på utestedene.

Det er ingen som ønsker å begrense fylla for å være slemme mot venner av Jørgensen. Medlemmene av den påståtte alliansen ønsker å redusere den rusrelaterte volden. Man trenger ikke å være medlem av en konspirasjon for å ønske et tryggere uteliv.

Både bartendere og skjenkekontrollører skal følge en relativt streng alkohollov i en kontekst der beruselse er forventet og akseptert. Det er en vanskelig, om ikke umulig oppgave. Det krever skjønn, og ingenting gjør gjester så sinte som å bli nektet servering. På feltarbeid har jeg selv opplevd hvordan selv skjenkekontrollørene legger listen for beruselse langt over alkohollovens definisjon, fordi de identifiserer seg mer med gjestene og utestedene enn loven og direktoratet.

Neste gang noen nektes servering på et utested, vil jeg oppfordre til å la offerposisjonen ligge og heller tenke at det er fint med ansvarlige bartendere som forsøker å vise omsorg for gjestene sine. Det er ikke en menneskerett å få mer servering.

Til slutt: Jeg blir gjerne med i demonstrasjonstoget for retten til å være beruset. Vi sees på Youngstorget!

Kristin Buvik
SIRUS

Mer fra Debatt