Annonse
03:47 - 17. januar 2014

Ut i uføret

Annonse
Med litt smidighet kunne flere av ME-pasientene kommet seg tilbake i arbeid.

NAV

I «Bare jobb jobb jobb» (Morgenbladet 10. januar) settes søkelyset på mekanismene i systemet med arbeidsavklaringspenger. Å få syke i jobb, er viktig. Derfor er det synd at Nav-systemet presser dem ut i uførhet.

Som fysioterapeut til ME-syke har jeg gjennom flere år hatt mange pasienter som blir rammet av ordningen med arbeidsavklaringspenger, fordi de når fireårsgrensen i mars 2014. CFS/ME er en sykdomstilstand som det, etter min erfaring med mange pasienter, er mulig å komme seg helt fra. Det krever hard innsats, men er absolutt verdt kampen.

Mange av pasientene trenger flere år til tilfriskning, og da er rammene Nav opererer med for trange. Selvsagt må det foreligge rammer, men når tidsbegrensningen fører til personlige nederlag og dårlig utnyttelse av samfunnets ressurser, er det grunn til bekymring.

Flere av de pasientene jeg har jobbet med har vist betydelig bedring. Dette betyr ikke at de er klar for jobbutprøving, det vil si minimum 50 prosent jobb, slik Nav ønsker det. Imidlertid betyr det at de ved fortsatt behandling har gode muligheter til bedring av sin arbeidsevne. Når klokken tikker mot mars 2014 og avklaringspenge-vedtaket er i ferd med å gå ut på dato, vil Nav gjerne ha nettopp en avklaring; kan pasienten jobbe eller ei?

Dette gir begrenset mulighet for sakte og rolig opptrapping i takt med pasientens økende ressurser og bedring av helsetilstand. Det stresser, og fører til en forverring helsetilstanden hos mange av dem. I stedet for å fortsette tilfriskningen ender det med søknad om uføretrygd, og alt det medfører av personlige belastninger og nederlag.

Vi ønsker alle sammen at flest mulig kommer seg ut i arbeid og bort fra uførhet. Den samfunnsøkonomiske gevinsten er betydelig dersom flere av disse pasientene kommer tilbake til yrkeslivet. Da er det forstemmende at Navs egen «arbeidslinje» fører flere og flere inn i uførhet.

Jeg er overbevist om at flere CFS/ME-pasienter kunne kommet seg tilbake i arbeid dersom det ble utvist større fleksibilitet og smidighet i Nav-systemet for denne gruppen. Det samme gjelder sikkert andre pasientgrupper.

I stedet søkes det nå uførhet «over en lav sko». Å bli arbeidsfør igjen, etter å ha gått den lange kanossagangen til uførhet i Nav-systemet, er ikke lett. Nav bør revurdere sin praksis for denne pasientgruppen, slik at færre personlige nederlag oppstår.

 

Marianne Svanevik

Fysioterapeut

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.