Annonse
05:55 - 31. januar 2014

Hernes’ lærevansker

Annonse
Vår motivasjon er å drive de beste skolene, og vi lykkes.

PRIVATSKOLER

Gudmund Hernes avslører (Morgenbladet 10. januar) at han hverken er opptatt av fakta eller forstår privatskoleloven.

Ifølge Hernes er alle skolene Clemet godkjente etter stortingsvalget, tatt for svindel. Dette er galt. Utdanningsdirektoratet har fastslått at Akademiet har kjøpt relevante tjenester for skoledriften, men vi er uenige om hva som er markedspris for slike tjenester. Selv etter at kravet er redusert med en tredel, mener vi det gjenstående kravet er uriktig, og vil anke. Er dette svindel?

Hernes skriver videre at vi «annonserer med ‘vi gir deg bedre karakter – eller pengene tilbake!’ Ikke rart at standpunktkarakterene ved slike skoler ligger over de offentlige». Men karaktergarantien gjelder privatiststudiene, der karakterene settes av eksterne sensorer. Avviket mellom eksamen og standpunkt hos oss er i snitt 0,36 – helt normalt.

Hernes hevder vi er motivert av profitt. Men vår motivasjon er å drive de beste skolene, og vi lykkes. Ni av ti elever som begynner hos oss fullfører og består, mot et landsgjennomsnitt på syv av ti. I tillegg trives elevene og lærerne bedre.

Hernes ønsker å diskutere struktur og eierskap, i stedet for innhold. Det er skuffende. En faktabasert diskusjon om hvorfor private skoler skaper såpass mye bedre resultater ville vært interessant.

 

Kjetil Eide
Daglig leder, Akademiet Norge

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Debatt