Debatt

Gastronomi i parnasset

MAT

I Morgenbladet 13. desember skriver Knut Stene-Johansen begeistret om kulinariske skildringer i en rekke av Dag Solstads verker. Litteraturprofessoren er åpenbart imponert av Solstads gastronomiske innsikt som formidles med «en betydelig sosiokulturell kompetanse».

I denne forbindelse vil jeg gjerne supplere med Solstads uttalelser i et intervju i Aftenposten 30. juni 2009. Her redegjorde han med betydelig engasjement for de samfunnsproblemer som virkelig opptar ham i dag.

Med «stigende stemmevolum» berettet han en rystende historie som trolig skal illustrere det borgerlige samfunns forfall: En bekjent av ham hadde nettopp fått beskjed fra en slakterbutikk at de ikke hadde tartar, «men kunne vi ikke bruke karbonade?».

På dette punkt i intervjuet kommer Solstad tilsynelatende i sterk affekt. Hans sinnsopprør kulminerer med følgende inntrengende appell til den sultende menneskehet: «Gå bare på luksusrestaurantene. Se etter Michelin-stjernene.»

Den tid er åpenbart forbi da Solstad som et fremtredende medlem av venstresidens intellektuelle avantgarde hyllet Den røde stjerne; nå er det Michelin-stjernene som teller. Noen fordomsfulle vil kanskje stusse over dette.

Jeg vil da berolige dem med at den stadig selverklærte kommunisten Solstads oppfordring til å besøke luksusrestaurantene sikkert er henvendt til de som nevnes i den velkjente Internasjonalen, der det malmfullt synges om «I som sulten knuget har».

Stig S. Frøland

Oslo

Mer fra Debatt