Debatt

Flere tellekanter trengs i det norske skapet

FORSKNING

Artikkelen «Tellekantenes tyranni» i Morgenbladet 17. januar antyder at det er flere ulemper enn fordeler ved økt publisering. Tellekantene utfordrer grunnlaget for vitenskapene: Det er for få artikler med skikkelige gjennombrudd. Fagutvikling kveles av selvfølgeligheter produsert i rotteracet etter doktorgrader, dosenturer og professorater.

Men dersom idealet er mer enn store gjennombrudd, er problemet heller for lite publisering.

De fleste forskere er enig e om at vitenskap i hovedsak er preget av en steg-for-steg-aktivitet i retning av kumulert kunnskap. Enkeltsvarene bidrar til å opplyse en liten flik av problemkomplekset. Store innsikter og dramatiske oppdagelser er få.

Replikasjon, dobbeltsjekking, er et vesentlig trekk ved vitenskapelig aktivitet. Vitenskap har høy status og vi tror på det som publiseres. Dersom flere forskningsmiljøer kan reprodusere noenlunde de samme resultatene, i litt forskjellige settinger, er det enda større grunn til å tro på forskningen.

Det er en faretruende mangel på replikasjoner – særlig innenfor kliniske felter, pedagogikk og anvendt psykologi. Om behovet for slike trekkes inn, fremstår tellekantsituasjonen mindre tyrannisk: Da trengs mer publisering.

Det er altså godt mulig at det publiseres for få nye oppdagelser, men det innebærer ikke at det publiseres for mye.

Gunn E. Løkke og Jon A. Løkke

Høgskolen i Østfold

Mer fra Debatt