Debatt

Metaforer og mobbeforskning – et mea culpa

Åpent brev til Læringsmiljøsenteret ved UiS.

Beste fagfolk,

Det har ikke vært min intensjon å krenke dere (i kronikken i Morgenbladet 15. november). Jeg beklager dette. Min «selger»-metafor er der av formmessige hensyn, men også fordi jeg mener at det finnes noen likhetstrekk mellom salg og programdelene av Læringsmiljøsenteret: en god selger har tro på produktet sitt, markedsfører det ved hjelp av passende narrativ, sørger for at behovet for produktet enten vedvarer eller skapes for å vedvare, forsøker hele tiden å skaffe seg flere/større markedsandeler innenfor det aktuelle segmentet og søker å fremheve eget produkt foran andres.

På samme tid er dere alt annet enn kyniske profittjegere. Dere er ikke ute etter penger. Dere besitter viktig kompetanse på barn og unges læringsmiljø og fortjener respekt for den innsatsen dere gjør for å bedre skoledagen for elever. Erling Roland fortjener likeledes honnør for tidlig å ha satt søkelys på et stort problem i skolen.

Dette endrer ikke min kritikk av mobbeprogrammene og min påpekning av at de ikke har ønsket effekt. Veien ut av mobbebesværet går utenom programmene. Dette er jeg faglig trygg på. Like trygg er jeg på at Læringsmiljøsenteret vil klare seg utmerket uten å tilby/levere/selge mobbe-/atferdsrettede programmer til skoler og barnehager.

Jostein Alberti-Espenes

Mer fra Debatt