Debatt

Juleselskapsetikk

PSYKISK HELSE

29. november er Etikeren på tynn is. Et familiemedlem spør om hvordan en schizofren i familieselskapet skal takles.

For det første blir etikeren i overkant dømmende overfor spørsmålsstilleren, som bare ba om et råd.

Dernest blir det feil å moralisere over bruken av ordet «schizofren». Vedkommende har åpenbart fått denne diagnosen, av dette følger også at han er syk. I USA brukes psykiatriske diagnoser mer åpent i dagliglivet enn hos oss. Man kaller en spade for en spade. «Han er spenna gæern!» hører fortiden til, og er sterkt stimatiserende.

Personlighetstypen narsissist er godt kjent for Morgenbladets lesere. Uttrykket er like vanlig som «diskurs» i denne avisen. Her brukes det formodentlig som en tolkning av spørsmålsstilleren, og vi får stole på at det stemmer noenlunde. Det er mange som har snev av narsissisme.

Spørsmålet koker ned til hvordan man forholder seg til outsiderne, de som er annerledes, i sin alminnelighet og i familieselskapet. Her bommer etikeren og tar et sidesprang fra problemets kjerne. Det dreier seg om forholdet til de som er rare, funksjonshemmede, syke, fattige og andre minoriteter. Det moralske råd må være å forstå og spille på lag med outsideren, se hans positive og sterke sider og skape så god stemning som mulig i familieselskapet og ellers; kort sagt toleranse.

Erik Shetelig

Oslo

Mer fra Debatt