Debatt

Locke, Smith og reservasjonsrett

«Vårt helsevesen er et monopol, og et forbud oppleves dermed som en totalitær maktutøvelse.»

RESERVASJONSRETT

Morgenbladet konkluderer på lederplass 25. oktober: «Abortspørsmålet er komplisert. Men det er ikke legene som skal drive politikk på dette området.»

Med teoriene til John Locke og Adam Smith, blant demokratiets fremste tenkere, må vi resonnere annerledes. Hva er statens formål? Ifølge Locke å verne om retten til frihet og eierskap – men først og fremst liv. De fleste kan si seg enig i dette. Og historien har lært oss at selektive definisjoner av menneskeliv brukes til de mest perverse formål. Spørsmål vedrørende menneskelivet må derfor drøftes med den største varsomhet: Når begynner det? Når slutter det? Hvem besitter det?

Om staten tar dette ansvaret alvorlig, vil den verdsette et bredt meningsmangfold, for å kunne fatte de beslutningene som best verner om livet.

Ifølge Adam Smith kultiveres den moralske bevisstheten ved at individet tar moralske valg – når det må stå for sine tanker og meninger. Når individet ikke må – eller enda verre: ikke får – ta slike valg, forfaller den moralske bevisstheten.

Som samfunn kan vi selvfølgelig ikke alltid tillate individet å handle etter egen oppfatning av rett. Men i denne saken er det ingen aktiv handling, men en passiv reservasjon. Et forbud mot reservasjon vil signalisere at det er irrelevant hva individet måtte mene – statens mening må etterleves.

Vårt helsevesen er et monopol, og et forbud oppleves dermed som en totalitær maktutøvelse. Legene kan ikke bare finne seg en ny arbeidsgiver. Det totalitære aspektet fremkommer enda tydeligere om vi vurderer livets slutt: Ville Morgenbladet tillatt landets leger å reservere seg mot å henvise til aktiv dødshjelp? Ville man på lederplass konkludert med at «det er ikke legene som skal drive politikk på området barmhjertighetsdrap»?

For den logiske konsekvensen er uunngåelig: Om vi forbyr reservasjonsrett i den ene enden av livet, må vi også gjøre det i den andre. Statens mening må etterleves.

Andreas Masvie
NHH-student tilknyttet
tankesmien Skaperkraft

Mer fra Debatt