Debatt

Bibliotekloven utvannes. Hysj!

«Det er ikke kommuneadministrasjonen loven skal tekke, men innbyggerne – brukerne av biblioteket.»

BIBLIOTEK

I disse dager går høringsfristen ut for forslag til ny forskrift til folkebiblioteklovens § 5. Høringen foreslår å lette på kravet om at alle kommuner skal ha fagutdannet biblioteksjef.

Små kommuner sliter med å tiltrekke seg søkere med kompetansen. Det er derfor anledning til å søke om dispensasjon. Også store folkebibliotek med tilstrekkelig bibliotekfaglig kompetanse kan omgå loven. Forslaget til ny forskrift utvider kommunenes mulighet for å ansette sjef uten bibliotekfaglig utdannelse i flere retninger. Bibliotek med minst fem fagutdannede bibliotekarer kan gi seg selv dispensasjon fra kravet uten å søke. I tillegg skal tre års erfaring fra bibliotek kunne erstatte bibliotekfaglig utdanning. Det sies ingenting om hva erfaringen bør bestå i, eller om tre år som helgehjelp er godt nok.

For mange kommuner vil det være en lettelse om loven mykes opp. Men så er det på den annen side ikke kommuneadministrasjonen loven skal tekke, men innbyggerne – brukerne av biblioteket. Det er påfallende at departementet skriver at kun større bibliotek bør fritas fra kravet om fagutdannet leder, mens de i realiteten går inn for en praksis som samlet sett svekker den bibliotekfaglige kompetansen. Departementet vet at mangel på søkere gjør at små bibliotek får dispensasjon uansett. Dersom forslaget til ny forskrift blir vedtatt vil § 5 i folkebibliotekloven stå igjen som et skinnkrav med svært liten kraft.

Tove Giske Ødegård

Student, bibliotek- og informasjonsvitenskap

Mer fra Debatt