Debatt

Kulturyngel og andre groupier

«kulturberter, kulturkeeger, kulturyngel, kulturgroupier, kulturhomser, kultursåter, kulturfølere, kulturlidere, kultursmattere, kultursynsere, kulturvitere …»

KULTURGUBBER

I sin jakt på «kulturgubber» 31. mai finner Morgenbladets utsendte menn som både bifaller og tar avstand fra å bli plassert i avisens kulturgubbebås. Betegnelsen er i likhet med «kulturkjerring» ikke uten videre positiv, så de intervjuedes reaksjoner er helt forutsigelige.

Kunne ikke avisen heller jakte på dem som føler seg hevet over slike kategorier overhodet – ikke bare handler dette om kjønn, men åpenbart også om alder og påkledning. Det er jo ironisk at reportasjen står i nummeret som tar for seg bourdieusk popsosiologi, for det er akkurat det som bedrives. Eller kanskje oppslaget var ment som illustrasjon?

Neste gang kunne man uansett utvide jakten. Her er noen forslag til hvem som kan båssettes og beskrives (for at ordene skal være sånn noenlunde parallelle til kulturkjerring og kulturgubbe, bør den siste delen av sammensetningen ikke ha flere enn maks to stavelser i ubestemt entall): kulturberter, kulturkeeger, kulturyngel, kulturgroupier, kulturhomser, kultursåter, kulturfølere, kulturlidere, kultursmattere, kultursynsere, kulturvitere …

Det kunne foretas en avstemning for å avgjøre tilslutning, slik at klistrelappene blir like effektive som andre upresise og ambivalente betegnelser innenfor kulturfeltet.

Marianne Egeland

Oslo

Mer fra Debatt