Debatt

Kulturkonspirasjonen

«Politikere på borgerlig side i Oslo snakker sammen. (…) Og vi både kan, vil og tør gjennomføre vår politikk.»

KULTURPOLITIKK

Liberal kulturpolitikk er å slippe kunsten og kulturen fri. I Oslo gjennomfører vi Venstres liberale kulturpolitikk i praksis. Får vi makt nasjonalt, vil vi gjøre det samme der.

Morgenbladets sak om Oslo Nye Teater 12. april er mildt sagt konspiratorisk. Allikevel kan jeg avsløre at den delvis har rett: Politikere på borgerlig side i Oslo snakker sammen. I mange saker har vi sammenfallende synspunkter. Og vi både kan, vil og tør gjennomføre vår politikk.

I Venstres liberale kulturpolitikk er det et offentlig ansvar å legge til rette for og støtte mangfold, nyskaping og innovasjon. Oslo Nye Teater er et godt eksempel. En gradvis omstilling mot et prosjektbasert teater vil sette Oslo Nye i stand til å skape et enda bedre teater. Teateret skal fortsatt kunne initiere og produsere stykker selv, men i større grad også tilby en scene for andre teaterprosjekter og frie grupper. Jeg er sikker på at vi om noen år vil se oss tilbake og si at dette var et klokt og spennende trekk – for Oslo Nye Teater, for publikum og for hele teatermiljøet.

Alle skal ha muligheter for gode kulturopplevelser, uavhengig av økonomi og bakgrunn. Det offentlige har en særlig rolle i å gi barn og unge kulturopplevelser av høy kvalitet. Derfor er bystyrets vedtak om å bygge nytt Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika en stor seier, først og fremst for byens befolkning. Biblioteket er den best besøkte kulturinstitusjonen i byen, med sine 2,4 millioner besøk årlig, et tall som vil øke kraftig når det nye biblioteket er på plass. Enkelt sagt: Folk flest går på biblioteket. Enger-utvalgets kulturutredning peker på at dette grunnfjellet i norsk kulturliv har vært nedprioritert gjennom regjeringens Kulturløft I og II. I Oslo er det øverst på lista.

Kulturen skal være fri fra offentlig styring. Verken byråders, statsråders eller saksbehandleres smak skal avgjøre hvilket kulturtilbud som finnes. Derfor har vi laget en ny ordning for kunst i kommunale bygg og uterom i Oslo. Vi har erstattet et politisk styre med et faglig styre, og åpnet for at det kan kjøpes inn kunst fra gallerier. Slik skaper vi større avstand mellom politikk og kunstfaglige vurderinger, og åpner for flere måter å vurdere kvalitet på.

Kulturen skal være fri, men det betyr ikke «fri fra offentlige pengebevilgninger». For å nå de som ikke klarer seg i markedet, og sørge for mangfold og kvalitet i kulturlivet, deler vi ut om lag 170 millioner i driftstilskudd til kultur i Oslo, fordelt på over 80 mottakere. I tillegg har vi en rekke mindre støtteordninger. Men støtteordninger må også fremme innovasjon. Derfor har vi satt av en egen pott til innovasjon i kulturlivet, som øremerkes de ikke-etablerte aktørene og tiltakene. I tillegg vil vi stimulere til private bidrag, slik at kunsten kan få flere, uavhengige finansieringskilder.

Venstres mål er en fri, sterk og selvstendig kultursektor. Det er ingen konspirasjon, det er en fremtidsrettet, liberal kulturpolitikk til det beste for norsk kunst og kultur.

Hallstein Bjercke (V)
Byråd for kultur og næring i Oslo

Mer fra Debatt