Debatt

Politikernes helsevalg

HELSEAKSJONEN

Jeg er glad for at Morgenbladet omtaler Helsetjenesteaksjonen, men mindre glad for at avisen i intervjuet med Rune Heggedal (19. april) tillegger meg meninger jeg ikke har.

Om helsebudsjettet: Helsetjenesteaksjonen har aldri sagt noe om hva helsebudsjettet bør være. Men vi har understreket at budsjettets størrelse er et resultat av politiske valg. Nå er Norges helsebudsjett på gjennomsnittlig europeisk nivå. Politikerne kan selvsagt – hvis de vil – gi mye større bevilgninger, mot å bevilge mindre til andre samfunnssektorer.

Om kontroll og byråkrati: Helsetjenesteaksjonen ønsker naturligvis ingen avskaffelse av regelverk og byråkrati. Men kvaliteten i helsetjenesten er først og fremst avhengig av helsearbeidernes eget verdigrunnlag. God pasientbehandling skyldes ikke påbud ovenfra, men våre egne faglige normer. Nå er målstyringen og rapporteringskravene fullstendig ute av proporsjoner, og virker dermed mot sin hensikt: De stjeler tid og oppmerksomhet fra pasientene, de forskyver perspektivet (det blir viktigere å rapportere enn å gjøre pasienten frisk), de skaper en atmosfære av mistillit, og de bidrar til kostandsvekst.

Vårt overordnede budskap er at politikerne kan gjøre noe med alt dette. Stortinget står fritt til å endre både bevilgninger og regelverk, men må ta tilbake den politiske makten. Helsearbeiderne må – på sin side – gjenerobre sitt eget verdigrunnlag. Sammen kan vi skape bedre helsetjenester.

Vegard Bruun Wyller
Overlege/Professor, Oslo

Mer fra Debatt