Debatt

Kritikkverdig?

«En slik kortslutning kunne nok også Søbye ha slått ned på i gode stunder.»

KRIGSHISTORIE

I forbindelse med at Espen Søbye ble tildelt Olav Dalgaards kritikarpris, sa Inger Østenstad i en tale ved utdelingen 6. april 2013 blant annet følgende:

«’Nei, Espen Søbye!’ er overskriften på det siste motsvar han har mottatt. Det er undertegnet av hele seks historikere. Når et så stort kor av akademikere tar til motmæle mot en bokanmeldelse, kan det bare skyldes at kritikken er vektig og tung å svelge.»

Dette er oppsiktsvekkende på mange måter. Det er vanskelig å vite hvor man skal begynne. La oss ta fakta først. Som to i «et så stort kor av akademikere» kan vi opplyse Østenstad om at vi ikke tok til motmæle mot en bokanmeldelse. Vi (Knut Einar Eriksen, Terje Halvorsen, Ole Kr. Grimnes, Olav Riste og undertegnede) har overhodet ikke uttalt oss om Søbyes omtale av Den sorte tråden i Morgenbladet 1. februar i år. Vi reagerte på en beskyldning slengt ut mot verket Norge i krig som et tilfeldig sidespor i en bokanmeldelse. Her hevdet Søbye at avdøde professor Magne Skodvin, avdøde sjefsredaktør og forfatter Tim Greve pluss resten av forfatterne bak verket sto for en «offisiell antisemittisme», noe vi tok avstand fra. Det er uklart hvilken kritikk som for Østenstad er «vektig og tung å svelge», men for de fleste er dette lite prisverdig.

Søbyes begrunnelse var at fakta, som han selv bekrefter som fakta, i visse tilfeller ikke kan skrives i et historieverk. Han fikk i Morgenbladet 5. april støtte fra Synne Corell. Men faktiske, korrekte og relevante opplysninger kan aldri utelates fra historien av taktiske eller politiske hensyn. Gjør man det, slår man inn på en vei i historiefaget som minner oss om regimer vi ikke liker.

Tilbake til taleren under prisoverrekkelsen. Hun kan umulig ha satt seg inn i hva dette dreier seg om. Det er den snille tolkningen. Verre er det at hun, som tidligere har mottatt denne prisen, automatisk tror at når seks akademikere tar til motmæle «kan det bare skyldes at kritikken er vektig og tung å svelge». En slik kortslutning kunne nok også Søbye ha slått ned på i gode stunder.

Arnfinn Moland
Ivar Kraglund

Historikere

Mer fra Debatt