Debatt

Defensiv satsning

Det finnes også en utviklingspolitisk vinkling på Open Access.

ÅPEN PUBLISERING

I den nye forskningsmeldingen er det mange gode ord om Åpen publisering (Open Access) som gir inntrykk av satsning på området. Kristin Halvorsen ga også inntrykk av optimisme i Morgenbladet 8. mars. Men meldingen hopper over stridsspørsmål som virkelig kan gi en satsning.

Åpen publisering handler om at alle skal få tilgang til kunnskapen de har betalt for over skatteseddelen. Med den satsningen regjeringen legger opp til, vil ikke deres egen målsetning – om at all forskning finansiert av det offentlige skal være gratis tilgjengelig – bli oppnådd på mange tiår.

En virkelig satsning på Åpen publisering ville vært å gjøre som EU nå gjør med sitt forskningsprogram Horizon 2020. De krever at all forskning som de finansierer skal publiseres gratis i tidsskrifter med åpen publisering. Her ligger stridsspørsmålet om forskere skal få publisere i dyre tidsskrifter for å fremme sine karrierer, eller om tilgang til kunnskap er viktigere. Det finnes også en utviklingspolitisk vinkling på Åpen publisering. Institusjoner i utviklingsland har ikke de samme midlene til å finansiere tilgangen til den beste forskningen. Dermed skapes det et kunnskapsskille hvor forskere ikke får samme tilgang til kunnskap, og mulighet til å utveksle den, som sine kollegaer i vestlige land. Tilgang til kunnskap er en viktig faktor for utviklingen av et land. Derfor burde regjeringen satse på gratis tilgang til kunnskap gjennom å kreve at all forskning som de finansierer skal publiseres i Åpen publisering.

Mats Molland Haug
Nestleder, SAIH – Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond

Mer fra Debatt