Annonse
05:00 - 11. januar 2013

Skirbekks meninger

Annonse

SAMTID

Sigurd Skirbekk har meninger om mye, også om min anmeldelse av hans bok (Morgenbladet 21/12 og 4/1). Et par kommentarer er nødvendige i sakens anledning.

Jeg hevder ikke at han er «mot» menneskerettighetene, men at han er «kritisk» til dem som løsning, for eksempel på side 195 (kapittel 5, ikke 7, som Skirbekk skriver), hvor han skriver at den universelle menneskerettighetserklæringen neppe vil bringe menneskeheten ut av sitt nåværende uføre.

Skirbekks faglige forbilde Durkheim var selvfølgelig ikke «mot all endring» (hvilket jeg heller ikke påstår), men innenfor et teoretisk paradigme der institusjoner streber mot å reprodusere seg selv, blir endring problematisk, ofte både normativt og analytisk. Skirbekk bruker selv det gammelmodige begrepet «dysfunksjonelt» for å beskrive utviklingstrekk han misliker.

Med hensyn til spørsmålet om livskvaliteten i Norge i 2112, var konteksten flerkulturalitet og ikke økologi, og Skirbekks tilsvar er derfor noe malapropos. På bakgrunn av åpenbar uenighet med henhold til ikke bare flerkulturalitet, men også nasjonalisme, innvandring, familieideologi og verdien av kulturell endring og urenhet, er det for øvrig interessant at Skirbekk og undertegnede er enige om at klima og økologi er tidens viktigste utfordring, samt at klassisk moderne ideologi – herunder visse former for individualisme – ikke kan løse denne krisen.

 

Thomas Hylland Eriksen
Professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Debatt