Annonse
14:47 - 20. desember 2012

Sex in the City

Annonse

 

 

 

 

Essayet «Selvdyrking er selvdyrking» i Morgenbladet 14. desember har satt sinn og grønne fingre i kok.

Følg debatten: 

SELVDYRKING

Den nye bølgen med urbant landbruk løser ikke klimakrisen. I essens dreier det seg om dyrking av eget selvbilde. I Morgenbladet 14. desember skriver Karen Lykke Syse, Thorunn Gullaksen Endreson og Kristian Bjørkdahl fra SUM et morsomt og fabulerende innlegg under tittelen «Selvdyrking er selvdyrking». Men er konklusjonene deres interessante nok?

Både Pierre Bordieu og Roland Barthes dras frem for å belegge teoretisk at mat handler om kommunikasjon og at våre matvaner uttrykker sosial posisjon. Den nye urbane eliten som dyrker egne grønnsaker kommuniserer med andre ord seg selv og viser sin overlegne sosiale stand/forstand.

Dette er vel og bra, og ikke uriktig. I bunn og grunn handler artikkelen i videre forstand om hva vi som enkeltindivid og som samfunnsborgere skal gjøre for å få en mer klimastabil verden. Men å indirekte latterliggjøre personlige valg er kanskje ikke veien å gå? Gitt at alle våre personlige valg er del av den samme sosiale jernloven, altså at vi markedsfører/posisjonerer oss selv, er da nesten a priori alt vi som enkeltindivid gjør upolitisk/ikke-adekvat. Men et sted må vi vel også som individer begynne?

Og hva om selvdyrkerbevegelsen har noe for seg, i form av mer kortreist og økologisk dyrket mat, med mindre giftstoffer? Hva om denne trenden skaper bedre lokale mikroklima? Hva om den skaper større sosial tilhørighet for de som deltar? Hva om den skaper større grad av lykkefølelse og mening, i en klimahverdag hvor manglende politiske beslutninger gjør at en føler seg «fortapt»?  Hva om egne erfaringer med å gjøre noe, fører til større lærerlyst rundt de store linjene og reelle samfunnspolitiske veivalg? 

Jeg var for ikke lenge siden i New York og lagde en reportasje derfra om eksplosjonen i antall bygg som nå planter frukt og grønt på hustakene. Pollinering er in, og humler og andre kryp har kommet tilbake og det summer av naturlig «Sex in the city». Bare i 2009 økte antall amerikanske hushold som planter egen mat med syv millioner, ifølge det amerikanske hagelaget. 

Bakgrunnen for den bokstavelige oppblomstringen vi nå ser i New York og USA var på mange måter finanskrisen i 2008. Mange fikk generelt mindre å rutte med, og følelsen av en sammenheng mellom økte matpriser, og klima- og finanskrise gjorde folk mer opptatte av de nære ting. Ifølge forfatteren Bill McKibben transporteres den gjennomsnittlige maten i USA godt over 2200 km fra produksjonssted til der den endelig blir spist. Ifølge Lester Brown fra Earth Policy Institute, forbruker vi to tredjedeler mer energi på transport av mat enn på selve produksjonen. 

Økt tørke i California og minkende vannføring i Coloradoelven gjør at det amerikanske grønnsaksbeltet er presset. Dessuten skal vitamininnholdet i nærproduserte grønnsaker være høyere, og smaken bedre. På store plantasjer er også produksjonen mer sårbar; det gjelder ikke minst der dyr er involvert. Bare én Ohio-produsent alene spyr ut utrolige 3 milliarder egg per år; det er bare å be stille bønner om at det ikke blir noen salmonella-epidemi der i gården. En god grunn til å begynne eggproduksjon i storbyen også, men småskala?

Det er mange hundre storbybloggere på temaet og et eget storby bondeblad. En egen skole har nettopp åpnet i for å trene en ny generasjon New York storbybønder. Sex in the city? Pollinering og fruktbarhet? Kanskje vil en slik ny nærhet til naturen føre til større vilje og evne til tøffere politiske tiltak, både på transport og i oljesektoren? Akademisk selvdyrking er selvsagt også viktig, men ikke nok. Ja takk, begge deler.

 

Andrew P. Kroglund
Skribent og debattant, informasjons- og politikksjef i Utviklingsfondet

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.