Annonse
14:47 - 20. desember 2012

Selvdyrkende kritikk av selvdyrking

Annonse
«Er det i det hele tatt mulig med politiske endringer uten holdningsendringer?»

 

 

 

 

Essayet «Selvdyrking er selvdyrking» i Morgenbladet 14. desember har satt sinn og grønne fingre i kok.

Følg debatten: 

SELVDYRKING

Jeg leser med undring essayet «Selvdyrking er selvdyrking» til Karen Lykke Syse Thorunn Gullaksen Endreson og Kristian Bjørkdahl fra Senter for Utvikling og Miljø. De beskriver den nye selvdyrknings-bevegelsen der folk dyrker sine egne grønnsaker, og presenterer bevegelsens svært gode argumenter for å dyrke egen mat. Det er da underlig å se at forfatterne påstår at selvdyrkernes egentlige motiv er å øke sin sosiale posisjon.

I en verden som stadig beveger seg nærmere kollaps miljø- og ressursmessig, kunne det tenkes at noen mener dette kan være et lite bidrag til å gjøre verden bedre, særs viktig i et samfunn der følelsen av maktesløshet blant vanlige folk råder. Dessuten er det noe utpreget Jantelov-aktig over dette: du skal ikke tro at lille deg kan få til en eneste ting, og vi fnyser av ditt patetiske forsøk på å gjøre en forskjell.

Men det som virkelig setter seg i vrangstrupen er måten de avslutter artikkelen: De påstår, uten et eneste argument, at «man endrer ikke politiske strukturer ved å dyrke selv. Vi løser ikke klimakrisen med grønne fingre». Da vil jeg spørre: Hvilken verdier og holdninger tror dere utvikles i et sosialt miljø som selvdyrkerne representerer? Hva slags politiske partier vil slike holdninger føre til økt tilslutning til, miljøfiendtlige eller miljøvennlige partier? Er det i det hele tatt mulig med politiske endringer uten holdningsendringer?

Er motivet bak artikkelen å avsløre selvdyrkernes lumske motiver, eller rett og slett å øke forfatternes «sosiale status»?

 

Laurence Barton
Veterinær

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt