Annonse

Annonse

22:05 - 19. april 2012

Nye pinligheter om forskning

«Ingen av alle de påstandene Larsen antyder at jeg står for har noe med undertegnede å gjøre.»

KUNNSKAPSPOLITIKK

Morgenbladets bokanmelder Steen Nepper Larsen fortsetter å forundre. Av alle absurditetene i hans omtale av Sokrates og sjøpungen jeg påpekte 30. mars, har han valgt å imøtegå kun én. Det er til gjengjeld avslørende. Som svar til min påstand om at det kun er postmodernister uten kjennskap til biologi som snakker om en «sosiologisering av det biologiske», drar han frem tre forskere han mener vitner om det motsatte. Han bruker også disse som eksempel på at jeg skal ha «manglende kunnskap om internasjonal forskning». (Jeg referer internasjonal forskning hver uke i Klassekampen.)

For det første er ikke dette ukjente folk for meg: Jeg henviste til Jesper Hoffmeyer allerede i 1985 (i boken Gjenoppdagelsen av mennesket) og skrev om Terrence Deacon da boken hans, Symbolic Species, kom i 1997. Men det viktigste her er at det Nepper Larsen anfører, ikke representerer noen form for «sosiologisering av biologien», unntatt eventuelt for dem som ikke har fulgt med i biologien de siste hundre år. Epigenetikk er ikke et brudd med genetikken, som Nepper Larsen later til å tro, men kun en presisering av noen mekanismer for genuttrykk som slår ut under visse betingelser. Og at hjernen formes av erfaringer, er heller ikke noe biologer trenger sosiologer for å bli minnet om!

Det er synd at Morgenbladet, som liksom skal være en avis for det utdannede Norge, bruker bokanmeldere som verken har kunnskaper om det de skriver om, eller har sans for saklig argumentasjon: Ingen av alle de påstandene Nepper Larsen antyder at jeg står for – at «gener suverent bestemmer og styrer vår atferd», at hjernen ikke skulle «utvikle seg i et fortløpende samspill med erfaringene», at hjernen ikke skulle være «en integrert del av kroppen», at mennesket skulle være født med et «fikst, ferdig og lokaliserbart språksenter i hjernen» – har noe med undertegnede å gjøre.

Morgenbladet er sikkert hyggelig lektyre for mange, men har et klart «forbedringspotensial» i sin sakprosadekning.

 

Bjørn Vassnes
Forskningsjournalist

 

Steen Nepper Larsens essay «Naturvitenskapelig propaganda» om Sokrates og Sjøpungen kan leses på morgenbladet.no. Essayet er en forkortet versjon av en lengre tekst i tidsskriftet Vagant ½012. Red.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Debatt