Annonse

Annonse

09:35 - 09. november 2012

Mer tåke!

UNIVERSITETSRANKINGER

Rektor Sigmund Grønmo ved Universitetet i Bergen skriver i sitt svar på vårt leserinnlegg om universitetsrankinger i Morgenbladet 26. oktober at vi har et dårlig utgangspunkt for å beskylde ham for tåkelegging av den nasjonale forskningsdebatten. Han mener at vi ikke kan påpeke at norske forsknings­universiteter sine små opp og nedturer på diverse rankinger den siste tiden er utslag av metodiske begrensninger- og samtidig mene at topplasseringer på rankinglistene er viktig.

Når det gjelder metodefeil og begrensninger, illustreres de ved at plasseringene til toppuniversiteter ikke endres dramatisk fra år til år, uavhengig av rankingliste, fordi poengsummene til slike universiteter er så høye, og avstanden mellom konkurrenter så store, at naturlige fluktuasjoner i mindre grad slår inn. Men universitetene på plasser omkring 100–300 gjør store byks opp eller ned med bare et par poengs resultatendring i kraft av at det er så mange universiteter med nesten samme poengsum i dette poengområdet.

Vi har karakterisert Grønmos tilnærming til rankingresultatene ved eget universitet som ukritisk fordi vi mener at våre små opp- eller nedturer ikke kan tillegges reell betydning, i alle fall ikke over en såpass kort tidsskala som en rektorperiode. Men det virker som om der er et større behov for å fortelle en suksesshistorie enn å fortelle hva tallene betyr. Det viser Grønmo nok en gang i sitt svarinnlegg i Morgenbladet 2. november, hvor han peker på en ranking med fremgang i øyeblikket, og lager sin historie basert på den.

 

Jan Petter Hansen
Jarl Giske
Professorer ved UiB

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse

Mer fra Debatt