22:54 - 06. desember 2012

Konspirativ dobbeltkommunikasjon

«Når man debatterer, bør dette skje med blanke våpen og med respekt for fakta.»

Naturens kulturhistorie

Evolusjon. Naturens kulturhistorie er skrevet av biologen Markus Lindholm og utgitt på Spartacus forlag nå i høst.

Evolusjon imøtegår han det han mener er biologistisk tilnærming til evolusjonen, og argumenterer for at organismene tvert imot tar del i sin egen utvikling, og påvirker evolusjonens gang.

Boken, som har fått gode kritikker i mange aviser, ble slaktet i Morgenbladet av forskningsjournalist og forfatter Erik Tunstad. 

Følg debatten:

NATURENS KULTURHISTORIE

I et intervju i Morgenbladet 30. november utdyper Erik Tunstad sin kritiske anmeldelse av Markus Lindholms kritikerroste bok om evolusjon. Han medgir at «det er kanskje usaklig» å trekke frem at Lindholm har en bakgrunn i den antroposofiske bevegelse. Vi skjønner at han stritter imot, men det sprenger seg frem: Tunstad kapitulerer, gir opp sine gode forsetter og bestemmer seg for å dobbeltkommunisere: Han slipper katten ut av sekken: «Alle vet at Lindholm er antroposof.» Leserne skjønner vel da at boken må ha et åndelig-mystisk budskap som undertekst?

Lindholm seiler under falsk flagg. Boken selges som «evolusjonsbiologi» – og dette irriterer Tunstad. Leserne må spørre seg om Lindholm kanskje er en slu strateg som fornekter sitt antroposofiske ståsted og seiler inn i akademia som en slags antroposofisk trojansk hest?

Det stopper ikke med Tunstads dobbeltkommunikasjon og konspirasjonsteorier. Når Tunstad påstår at Lindholm er antroposof, fungerer han som regelrett synsk og en som deler sin esoteriske kunnskap om noe vi andre ikke visste.

Jeg kjenner det antroposofiske miljøet svært godt, og kan forsikre Tunstad om at i over ti år har Lindholm overhodet ikke vært en del av den antroposofiske bevegelse. Slik er det. Lindholm har kort og godt lukket denne døren i sin biografi stille og rolig bak seg.

Lindholm kan imidlertid glede seg over at han i samme nummer av Morgenbladet får støtte av professor Dag O. Hessen som understreker at Lindholms prosjekt er «trygt forankret i Darwin» og at han i tillegg får støtte av flere andre, deriblant professor i psykiatri Sigmund Karterud.

Når man debatterer, bør dette skje med blanke våpen og med respekt for fakta. Tunstads uttalelser representerer dessverre en konspirativ dobbeltkommunikasjon som prøver å utdefinere Lindholm som fagperson ved bruk av uetterrettelige påstander om Lindholm – påstander som Tunstad tydeligvis ønsker skal ha en stigmatiserende effekt.

 

Cato Schiøtz
Advokat

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.