Annonse
14:42 - 20. desember 2012

Hva dyrker akademia?

Annonse

 

 

 

 

Essayet «Selvdyrking er selvdyrking» i Morgenbladet 14. desember har satt sinn og grønne fingre i kok.

Følg debatten: 

SELVDYRKING

«Selvdyrking er selvdyrking» i Morgenbladet 14. desember er en viktig artikkel. Her har akademia satt kortreist, økologisk og selvdyrket mat på agendaen – et tema passende for et «Senter for utvikling og miljø» (SUM) med sitt bærekraft-fokus og sine årlige Arne Ness seminarer. Her jobber alle de tre artikkelforfatterne. Med dette deltar de i debatten rundt urbant landbruk. Denne debatten er i sin spede begynnelse og jeg håper gjeldende artikkel vil sette fart på prosessen. Urbant landbruk blir stadig viktigere ettersom den pågående tilstrømningen til byer verden over øker.

Vi leser at artikkelforfatterne er som akademikere flest svært godt informert om filosofiens mestre og gir oss deres perspektiver rundt dyrking, mat, kommunikasjon, lykke, verdier, klassetilhørighet, tegn etc. Formidlingen skjer til dels i et frodig akademisk språk. I tillegg har forfatterne lest seg opp på den nasjonale og internasjonale gourmet-senen, på kortreist-trender og dennes mesterkokker. Artikkelen deres er god og informativ lesning som bidrar til å aktualisere økologi og dyrking. Med dette gir forfatterne den tradisjonelt så si-rompa og umoderne økobevegelsen et løft. Økologi og bærekraft må tilpasses det moderne samfunn for å kunne overleve på lang sikt.

Forfatterne er ikke fullt så oppdatert på selvdyrkings-statusen i Norge. Dyrkningspraksisen her til lands er nok ikke primært et overklassefenomen tilhørende de med penger, fritid, au pair og hage. Frogner-fruene, finansfiffen og kultureliten er nok oftere å finne ved de økologisk orienterte mesterkokkenes bord enn menigfolk. Men med stussen i været og skitt under neglene finner vi dem sjelden. Og om de en dag er hage-arbeidere er det oftest for å klippe gresset eller trimme tujaen, uten en matplante i sikte. 

Nei – urban matdyrking er det grasrota som driver med. Nå står grasrota i lange køer for å få parsell, en liten hageflekk å frydes over i sommervarmen, sin egen grønne lunge i asfaltjungelen. Da Herligheten i Bjørvika skulle gi bort 100 parseller i sommer, meldte nesten 4000 sin interesse. Mange av de 100 heldige er fra Oslo sentrum, Grønland og Gamlebyen i Oslo. Altså neppe de med fetest lommebok. 

 

Ragna Ribe Jørgensen
Idehistoriker og selvdyrker

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.