Debatt

Dum eller uredelig?

«Det er selvfølgelig mulig at Toje verken er dum eller uredelig.»

SAMTID

Asle Toje har lest noen setninger jeg har skrevet eller uttalt, og bruker dem til å desavuere meg som farlig multikulturalist. Han bedyrer selv at det er en ren tilfeldighet at den ene av setningene er den samme som terroristen Breivik siterer i sitt manifest og sin Youtube-presentasjon, og skjønte ikke hva jeg mente da jeg påpekte overfor ham at han viderebringer nøyaktig den samme misforståelsen, som for øvrig er svært populær blant høyreekstreme rundt om i Europa. Jeg vil gjerne tro ham på hans ord.

Det er bare ett problem. Da jeg i sin tid snakket om å «dekonstruere majoriteten», skyldtes det en mistro til den gruppebaserte kulturforståelsen som multikulturalismen er basert på, både i akademia og i politikken. Hadde Toje bare lest setningen før og etter den han siterer – jeg krever ikke at han skal lese en hel artikkel – ville han ha forstått at prosjektets mål var å reise fundamentale spørsmål om hva som utgjør limet i et komplekst samfunn. Da ville han kanskje også ha sett at intervjuet handlet om forskning, ikke om sosiale reformer eller utopier. Men Toje ante ikke hva vi drev med i Culcom-prosjektet. Jeg måtte selv fortelle ham at vi ikke hadde dekonstruert majoriteten i særlig grad; derimot hadde vi dekonstruert en rekke minoriteter (altså påvist variasjon og utydelige grenser). Han hadde bare lest den ene setningen som han siterte.

Det samme kan sies om de andre setningene Toje henter ut av mitt opus. Enten har han ikke lest noen av mine bøker eller artikler, eller så har han ikke skjønt dem. Når han i Morgenbladet 23. november, i et slags tilsvar til Sten Inge Jørgensen, hevder at jeg ikke har tatt noe oppgjør med multikulturalismen, avslører han sin uvitenhet. Jeg har alltid vært kritisk til multikulturalismens gruppetenkning. Både som intellektuelt og som politisk prosjekt baserer den seg på den samme kulturforståelsen som klassisk nasjonalisme, men for å oppdage dette er det kanskje nødvendig å lese både to og tre setninger jeg har skrevet i sammenheng. Derimot er det riktig at jeg ofte har forsvart menneskerettighetene, også når de angår mennesker som ikke har norske foreldre, og at jeg har uttalt meg positivt om et kulturelt mangfold som ikke baserer seg på en statisk, fastlåst kulturforståelse.

Det er selvfølgelig mulig at Toje verken er dum eller uredelig, men meg har han foreløpig ikke overbevist.

Thomas Hylland Eriksen
Professor i sosialantropologi

Mer fra Debatt