Debatt

Norge er ikke degradert

MENNESKERETTIGHETER

«Norge degradert» er overskriften på et intervju med Nils Butenschøn, direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter (SMR), i Morgenbladet 30. november. Intervjuet handler om at SMR har mistet sin A-status som nasjonal institusjon for menneskerettigheter i Norge. Intervjuet gir et ensidig bilde av saken. Det fortjener derfor en kommentar.

I 2001 var SMR ved Universitetet i Oslo en pådriver for å påta seg oppgaven som nasjonal institusjon for menneskerettigheter i Norge. I 2006 oppnådde de A-status. I juli 2011 ga så Universitetet i Oslo (UiO) beskjed om at det ikke lenger ønsker at Senter for menneskerettigheter skal ivareta rollen som nasjonal institusjon. Og nylig mistet altså senteret A-statusen.

Det er viktig å skille mellom Norge og den nasjonale institusjonen. Norge som stat er ikke nedgradert i FN. Det var heller ikke FN som nedgraderte SMR. Det var en sammenslutning av nasjonale menneskerettighetsinstitusjoner. Norge havner heller ikke i dårlig selskap: Finland og Sveits har ikke institusjoner med A-status. Sverige har ingen nasjonal institusjon.

Det er riktig at Senter for menneskerettigheter midlertidig mister taleretten i FNs menneskerettighetsråd. Det er synd, men dette svekker på ingen måte Norges gjennomslagskraft i internasjonale menneskerettighetsspørsmål. Vi mener dessuten at SMR kunne ha brukt taleretten bedre enn det de har gjort. Også andre aktører i det sivile samfunnet i Norge har kritisert senteret for manglende synlighet mens de har hatt A-status.

De norske ombudsordningene er i tillegg blitt styrket de siste årene nettopp for at mennesker i en utsatt posisjon skal kunne stå sterkere i møte med myndighetene. Regjeringen ønsker like fullt å ha en nasjonal institusjon for menneskerettigheter med A-status. Vi har bidratt med betydelig pengestøtte til Universitetet i Oslo for å få til dette.

Regjeringen har satt ned en arbeidsgruppe som nå vurderer hvilken organisasjonsform og struktur en ny nasjonal institusjon skal ha. Arbeidsgruppen har hatt et åpent møte med det sivile samfunn og har også møtt en rekke andre aktører. Regjeringen vil ta stilling til alternativene når arbeidsgruppen har fremlagt sin rapport.

Det er nå viktigere å finne en god løsning enn en rask løsning. Løsningen må gi oss en nasjonal institusjon som oppfyller de internasjonale prinsippene og være levedyktig over tid. Det er jeg sikker på at vi skal klare – også i konstruktiv dialog med Senter for menneskerettigheter.

Gry Larsen
Statssekretær

Mer fra Debatt