Debatt

Tåkelegging eller tåkelurer?

Rangeringer

UiB-professorene Jarl Giske og Jan Petter Hansen skriver i Morgenbladet 25. oktober og gir uttrykk for høye ambisjoner for norske universiteter. Dette er ambisjoner som det er lett å stille seg bak. Norge må satse mye sterkere på sine forskningsuniversiteter, og vi burde være minst like gode som våre nordiske naboer i rangeringer, i ressurser til forskning og utdanning og i vilje til å prioritere de beste forskningsmiljøene.

De to professorenes omtale av internasjonale universitetsrangeringer fremstår imidlertid som høyst uklar. De framstiller endringene i plasseringene på slike rangeringer som tilfeldige fluktuasjoner i delvis meningsløse datasett, samtidig som de legger vekt på at rangeringene er viktige, og at vi burde ha som mål å være blant de 50 beste på listene. Med dette har de et svært dårlig utgangspunkt for å beskylde meg og UiO-rektoren for tåkelegging når vi kommenterer rangeringene.

Min tilnærming til rangeringer har hele tiden vært at de ikke skal være styrende for vår faglige virksomhet, men at vi må forholde oss til dem. Det er imidlertid meningsløst å forholde seg til rangeringer på en så generell måte som Giske og Hansen gjør. Vi må forstå og forklare hva de ulike listene faktisk viser.

For eksempel er det meningsfylt å vite at UiB siden 2005 har gått fram hele 175 plasser på QS-rangeringen, og at denne framgangen skyldes en svært positiv utvikling nettopp av forsk­ningskvaliteten, målt ved antall siteringer per ansatt, som Giske og Hansen legger stor vekt på. Her har UiB hatt en klar framgang også siste år – fra nr. 92 i verden i 2011 til nr. 64 i 2012.

Beskyldningen fra Giske og Hansen om at oppmerksomhet om denne utviklingen utgjør en tåkelegging av debatten om ambisjonsnivået for norsk forskning, er grunnløs. Det er ingen motsetning mellom god framgang og høye ambisjoner. Tvert imot må vi ha framganger for å realisere ambisjonene, og den debatten som Giske og Hansen etterlyser, har pågått i mange år – med stort engasjement fra rektorene.

Sigmund Grønmo
Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB)

Mer fra Debatt