Debatt

På feil fest

FORSKER GRAND PRIX

Forskningsformidling er et håndverk, noe man må trene på, skal man bli god. Jo Røislien er en god forskningsformidler, men i en kronikk i Morgenbladet 12. oktober hvor han påstår at Forsker Grand Prix (FGP) ikke når bredt nok publikum og tilbyr trening kun til noen få, tar han dessverre feil.

Som tidligere programleder i Siffer sammenligner Røislien seertallene fra Siffer med samlet oppmøte på landets FGP-arrangementer og konkluderer at siden FGP bare når 2500 mennesker, når forskningen ikke ut til folket. Sammenligningen er søkt og feil. Det er en kvalitativ forskjell på å se et program på tv og å sette av kvelden for å delta på et arrangement. Og FGP-arrangementene har trukket fulle hus over hele landet, og har en viktig sosial funksjon lokalt. I tillegg hopper Røislien elegant bukk over det faktum at også FGP-arrangementene blir sendt på NRK. En mer relevant sammenligning måtte i så fall være Siffer (500 000) mot det totale seertallene av alle landets FGP-arrangementer (884 000 i 2011, 1 684 000 med repriser). Om Siffer er vellykket, så er FGP en braksuksess.

Det er slik at snaut hundre unge forskere får plass på FGP, men bak hver kandidat står veiledere, kollegaer, institutt og fakultet. Deltagelse i FGP er med på å sette fokus på forskningsformidling i hele fagmiljøet. I stedet for å være elitetrening for de få fungerer FGP som en inspirasjonskilde for mange. Som Røislien påpeker, trenger vi å tenke nytt når det kommer til forskningsformidling. I Tromsø har tidligere kandidater startet opp kurs i formidling; i skrivende stund har Universitetet i Tromsø godkjente formidlingskurs for BA, MA, PhD og faste ansatte. Kunnskapen og inspirasjonen fra FGP spres utover i universitetet.

Ikke alle statistikere skal ha sin egen tv-serie, og ikke alle PhD-kandidater skal ha en plass i FGP. Men for de med særlig talent og interesse, er det fantastisk at det finnes slike muligheter. Jo Røislien er en utmerket forskningsformidler, og FGP er et av mange virkemidler for at vi skal kunne fostre frem andre med hans evner, talent og entusiasme. Og om han ikke ble forelsket, da har han vært på feil fest. Vi holder av et sete i Tromsø neste høst.

Elina Halttunen
Forsker ved Universitetet i Tromsø og vinner av FGP Tromsø 2011

Audun Hetland
Stipendiat ved Universitetet i Tromsø og vinner av FGP landsfinale 2011

Mer fra Debatt