Debatt

Feilskjær om åpen tilgang

«Åpen tilgang har intet med kvalitet å gjøre.»

OPEN ACCESS

Det som gjør meg «i slet Lune, Morgenblad», er ingressen i intervjuet med Jørn Hurum i siste nummer. Hvor det står «i et bittelite norsk tidsskrift, på laveste nivå, open access.» Her synes Morgenbladet å falle i en klassisk felle, det å gjøre open access til et symbol for kvalitet. Og da, selvfølgelig, den laveste.

Åpen tilgang har intet med kvalitet å gjøre, men handler om hvordan man organiserer finansiering av og tilgang til innholdet. Tidsskrifter med åpen tilgang finnes på alle nivåer av kvalitet, akkurat som tradisjonelle abonnementsbaserte tidsskrifter kommer i ulike kvaliteter.

Det som imidlertid er et problem for forfattere som ønsker åpen publisering, er det norske finansieringssystemet («tellekantsystemet») som i praksis prioriterer eldre, tradisjonelle abonnementsbaserte tidsskrifter. Over 22 000 tidsskrifter er tellende i dette systemet, den vesentlige delen av de tradisjonelle tidsskriftene er inkludert men under 40 prosent av tidsskriftene med åpen tilgang. Det er altså ikke like lett å publisere med åpen tilgang som med lukket.

Og i utvelgelsen av tidsskrifter på det såkalte nivå 2 – de beste – som gir tredobbel uttelling i penger, er skjevheten overveldende. Mens 10 prosent av alle godkjente tidsskrifter er på nivå 2, finnes det kun 30 tidsskrifter med åpen publisering på dette nivået – marginalt over 1 prosent av alle godkjente tidsskrifter med åpen publisering. Noe av dette kan forklares med at det å nå nivå 2 krever mange års solid utgivelse, mens de fleste kandidater med åpen publisering har relativt kort fartstid.

Ønsker man å påskynde en overgang til åpen publisering, må det gjøres noe med dette strukturelle misforholdet. Og denne underrepresentasjonen av tidsskrifter med åpen tilgang på nivå 2 er politikk, utvelgelsen til nivå 2 skjer ikke etter klare, objektive regler, men er basert på skjønn og interessekamp. Noen som deltar i eller styrer prosessen med utvelgelse av tidsskrifter til nivå 2, bør interessere seg for åpen tilgang.

Jan Erik Frantsvåg
Open Access-rådgiver, Universitetsbiblioteket i Tromsø

Mer fra Debatt