Debatt

Omsorgsmiljøet betyr fortsatt noe

BARNDOM

Lena Lindgren skriver en viktig og tankevekkende kommentar i Morgenbladet 31. august. Selv om pressen må berømmes for ikke å ha formidlet personsensitive opplysninger fra Anders Behring Breiviks barndom, er det sett i lys av ønsket om å forstå hvorfor og hvordan Breivik kunne utvikle en eventuell antisosial personlighet, problematisk at opplysninger fra psykologfaglige utredninger i oppveksten ikke er offentliggjort.

Jeg savner i Lindgrens kommentar mer nyansering i omtalen av hvordan nyere hjerneforskning (og jeg må legge til spedbarnsforskning) kan bidra til å forklare utvikling av psykopatologi og personlighetsforstyrrelser. En av de viktigste innsiktene denne forskningen har kommet med, er nemlig hvor plastisk og erfaringsavhengig hjernen er. Det vil si: For at spedbarnets hjernestrukturer – særlig de som omhandler følelser, innlevelse og empati – skal utvikles adekvat, er barnet helt avhengig av å bli stimulert emosjonelt og relasjonelt. Dersom barnet utsettes for «gode nok» erfaringer, vil disse hjernestrukturene sannsynligvis utvikles innenfor normalsjiktet.

Hvis barnet derimot eksponeres for et omsorgsmiljø der mor/far er skremmende, psykisk utilgjengelig, uforutsigbar eller avvisende, vil han/hun ikke få det man kaller erfaringsforventede erfaringer. Barnet blir alene om sine opplevelser og følelser, og man ser et kronisk forhøyet stressnivå. Utviklingen av både hjernen og personlighetsstrukturen vil da stå i fare. Vedvarende omsorgssvikt er altså «giftig» for hjernens utvikling. En helseskadelig (desorganisert) tilknytning er videre vist å være en sterk risikofaktor når det gjelder senere psykiske og somatiske helseproblemer. Interessant nok viser enkelte studier at vedvarende alvorlig omsorgssvikt øker risikoen for både alvorlige personlighetsforstyrrelser og psykose.

Det er altså ikke slik at kunnskapen fra hjerneforskningen «friskmelder» omsorgsmiljøets betydning, snarere motsatt. Samtidig understrekes det at utvikling skjer i et kontinuerlig samspill mellom barnets temperament og omsorgspersonenes egenskaper (transaksjonsmodellen). The good news ved dette er imidlertid at man, ved å sette inn rette tiltak i risikofamilier tidlig nok, kan motvirke at emosjonell omsorgssvikt og tilknytningsforstyrrelser overføres mellom generasjoner.

Siri Berg Andersen
Psykolog

Mer fra Debatt