Debatt

Stereotype oppfatninger om antropologer

Det er nesten så man mistenker forskeren for å ha forlest seg på Steven Pinker.

Vold

Morgenbladet har i det siste trykt flere ålreite artikler av Lone Frank, som problematiserer overforenklende og fordummende grenser mellom «natur» og «kultur». Derfor er det kjedelig at hun i artikkelen i forrige uke ukritisk gjengir noen stereotype og feilaktige oppfatninger om antropologer og «den edle villmann». Der lar hun en forsker si, uimotsagt, at antropologene var så besnæret av forskningen på buskmenn i 1960-årene at de innbilte seg at urfolk stort sett var fredelige. Det er så galt som det kan få blitt. Det er nesten så man mistenker forskeren for å ha forlest seg på Steven Pinker.

Nøyaktig hvilken forskning det er snakk om her, er noe uklart, og både Hobbes og Rousseau har sine fortalere i lauget. Det bør uansett nevnes at en av de viktigste antropologiske studiene av buskmenn fra 1960-tallet var Richard Lees forskning hos ju’/hoansi-folket, som dokumenterte at mordraten i denne gruppen lå på samme nivå som i USAs da mest morderiske by, Detroit. Andre forskere som arbeider i samme region har bekreftet Lees funn. Også andre urfolk har høye drapsrater, og dette har vært godt dokumentert av antropologer i mange år. Fredrik Barth fant for eksempel ut, i 1968, at rundt en tredjedel av dødsfallene hos baktamanene (på Ny-Guinea) skyldtes drap. Meg bekjent hylte ingen opp da Barth skrev dette. Ingen ble sjokkert. Det var jo velkjent at det var slik det forholdt seg i mange anarkiske samfunn.

I 1990 redigerte Signe Howell og Roy Willis Societies at Peace, en bok som stort sett handler om fredelige urfolk. Deres forehavende var imidlertid ikke å argumentere for at urfolk alltid eller vanligvis var fredelige (en vanlig misforståelse hos enkelte som ikke har lest boken), men at de kunne være det, altså at den sosiobiologiske ideen om medfødt aggresjon kunne trenge litt empirisk fundert motstand. Å mene noe annet er lov, men det bringer oss ikke nødvendigvis videre på erkjennelsens sti.

Thomas Hylland Eriksen
Professor i sosialantropologi,
Universitetet i Oslo

Mer fra Debatt