Debatt

Fagetaten som alltid har fått rett

I ettertid har både politikere og lokalsamfunn i flere tilfeller vært takknemlige for at Riksantikvaren grep inn og overprøvet det lokale selvstyret.

Riksantikvaren

Morgenbladet har den 13. juli en lederartikkel som omtaler 23 personer som har sendt et brev til miljøvernministeren hvor de krever riksantikvarens avgang. Artikkelen gjør et nummer av at de 23 av Aftenposten omtales som «kulturpersonligheter». Denne lett pompøse betegnelsen benyttes neppe innenfor det miljøet de 23 tilhører. Derimot dreier det seg trolig om fagpersoner og frivillige med høy kompetanse og lang erfaring innenfor kulturminnevern.

Lederartikkelen fremholder at Riksantikvaren skal drive en balansekunst og bare unnstaksvis skal overprøve det lokale selvstyre. Dette er bare delvis riktig. I grunnlagsdokumentene for Riksantikvarens arbeide er det faglige kulturminneansvaret som etatens hovedoppgave tydelig nedfelt.

Vernesaker synes, når en står oppe i dem, som komplekse, med en rekke motstridende interesser. Etter en tid har det imidlertid svært ofte vist seg at kulturminnevernet hadde rett. I ettertid har både politikere og lokalsamfunn i flere tilfeller vært takknemlige for at Riksantikvaren grep inn og overprøvet det lokale selvstyret. Blant mange saker kan trekkes frem Michel Seylmagers hus i Porsgrunn. Det var opprørsstemning i Porsgrunn kommunestyre på 1970-tallet da Riksantikvaren fredet huset i strid med kommunestyrets rivingsvedtak. I dag legger Porsgrunn formannskap hvert år sine julemiddager til den hyggelige restauranten i det restaurerte gamle seilmakerhuset. Det er neppe noen av dagens kommunepolitikere som ikke er takknemlige for at Riksantikvaren grep inn i strid med deres forgjengeres vedtak. Tilsvarende har andre kommuner bittert angret på kulturminner som ble ødelagt, og trolig ønsket at nettopp Riksantikvaren kunne ha grepet inn mot de lokale vedtak.

Hvorvidt nåværende riksantikvar bør gå av eller ikke har jeg ikke noen formening om. At oppropet bør være en tydelig påminnelse om at han er riksantikvar og ikke politiker bør det imidlertid herske liten tvil om. (Undertegnede er ikke en av de 23.)

Tor Kjetil Gardåsen

1. konservator

Mer fra Debatt