Debatt

Aktiv mot kampfiksing

Kampfiksing

I en kommentar i Morgenbladet 13. juli skriver Jo Moen Bredeveien at Anniken Huitfeldt ikke var interessert i en handlingsplan mot kampfiksing før nå. Det er ikke riktig. Vi har hatt kampfiksing på dagsordenen i flere møter med idretten, og vi deltar aktivt i arbeidet mot kampfiksing internasjonalt. Bredeveien gjør også et poeng av at Huitfeldt ikke var på Europarådskonferansen der kampfiksing var tema i mars. Det stemmer, men jeg var på dette møtet som hennes stedfortreder med et klart mandat om at Norge skal være aktiv i arbeidet. Vi deltar i arbeidet mot kampfiksing i regi av Europarådet, der det nettopp er vedtatt at det skal startes forhandlinger om en bindende konvensjon om kampfiksing. Disse forhandlingene starter til høsten.

I EU er kampfiksing et sentralt tema i idrettssamarbeidet, og vi skal være observatør i en ekspertgruppe som nylig er nedsatt for å utarbeidet anbefalinger om tiltak mot kampfiksing i hele EU-området. Kulturdepartementet har jevnlige møter med Norges idrettsforbund om internasjonale spørsmål, og på initiativ fra departementet ble det i januar i år avholdt et eget møte med Idrettsforbundet og Norges Fotballforbund med gjensidig orientering om arbeidet mot kampfiksing.

I stortingsmeldingen om idrett som ble lagt frem 8. juni har vi et eget kapittel om kampfiksing der vi blant annet skriver: «Norske myndigheter vil ha et økt fokus på kampfiksing framover, både som bidragsyter i arbeidet på europeisk plan, men også i et nasjonalt perspektiv for å motvirke at slik aktivitet får fotfeste i Norge og i norsk idrett.»

På bakgrunn av dette har vi også planlagt å sette i gang arbeidet med en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing. Dette arbeidet starter vi opp etter sommeren, men at vi skal gå i gang ble bestemt for flere måneder siden. Spilling på resultater utgjør et viktig element i kampfiksing, og på anmodning fra Kulturdepartementet deltar Lotteri- og stiftelsestilsynet i et nettverk av spillovervåkningsmyndigheter med formål å foreslå tiltak mot kampfiksing. I tillegg har Norsk Tipping implementert egne rutiner i forbindelse med risikohåndtering av selskapets virksomhet der de overvåker omsetning på spillobjekter i selskapets portefølje. Selskapet er også en del av et internasjonalt nettverk med andre statlige spillselskap som utveksler informasjon om blant annet mistenkelig spillaktivitet.

Kampfiksing er helt ødeleggende for idretten. Mye kan gjøres med tydelige etiske retningslinjer og avtaler mellom klubbene og spillerne, men idretten klarer ikke å rydde opp i dette alene. Derfor er det viktig at vi politikere er aktive pådrivere i arbeidet både nasjonalt og internasjonalt, noe vi har vært og kommer til å fortsette å være fremover.

Mina Gerhardsen

Statssekretær i Kulturdepartementet

Mer fra Debatt