Debatt

Morgenkonserten i NRK

NRK

Morgenkonserten søndag formiddag har helt siden fra før krigen vært en grunnpilar for det klassiske musikktilbudet i NRK. Og da P2 ble etablert i 1980-årene, fikk den sin plass der. Det er derfor trist at den nå er skjøvet over i kanalen NRK Klassisk. Om dette bare skulle gjelde for sommertiden, er ikke avgjørende for vurderingen.

Å kjøre den over i NRK Klassisk betyr: 1) At mange stenges ute fra den på grunn av manglende DAB-dekning i Norge. Det er kort sagt lite distriktsvennlig. 2) Overføringen til denne foreløpig ikke riksdekkende nisjekanalen forsterker samtidig inntrykket av at egne sendeflater i P2 til klassiske kulturuttrykk nedtones.

Jeg ser riktignok at morgenkonserten nå også er ført opp på P2 lørdag kl. 6.05, men det er jo nesten som en fornærmelse å regne. Tydeligere kan man ikke vise marginaliseringen. Programposten som erstatter morgenkonserten i P2 søndag kl. 10, kan være god nok i seg selv, selv om det virker pussig å bruke en slik sendetid på en reprise fra lørdag ettermiddag. I det store perspektivet virker disse forandringene dessverre som ledd i overgangen til mer pludreradio også i P2.

Jardar Seim
Oslo

Mer fra Debatt