Debatt

Litteraturens plass i NRK

LITTERATURKRITIKK

Redaksjonssjef for kultur i Morgenbladet, Ane Farsethås, mener litteraturtilbudet i NRK er for dårlig. Hun skriver i en kommentar i Morgenbladet 8. juni: «Misforholdet mellom litteraturens plass i samfunnet og offentligheten ellers og NRKs prioritering av den, henger ikke på greip.»

Det kan være ryddig å nevne noe av litteraturtilbudet fra NRK til publikum: Bok i P2 i NRK P2, Anmeldelser i Kulturnytt i NRK P2, Bokstoff i Kulturhuset i NRK P2, Verdt å lese i NRK P2, Diktafon i NRK P2, Bokprogrammet i NRK2, NRK.no/litteratur på nettet.

NRK har et gigantisk oppdrag når det gjelder å tilby innholdsbredde til publikum. Så kan vi snevre inn perspektivet og si at vi har et gigantisk oppdrag når det gjelder å tilby innholdsbredde innenfor kulturfeltet. Norsk og internasjonal litteratur er en del av NRKs dekning av kunst og kultur. Å hevde at NRKs prioritering av litteratur ikke henger på greip, henger faktisk ikke på greip. NRK har en rekke medarbeidere som kun jobber med litteratur. Innholdet blir publisert på ulike plattformer og i ulike formater.

Ane Farsethås, som også er litteraturkritiker, er spesielt bekymret for litteraturkritikkens plass i NRK P2. Kanalen tilbyr bokkritikk både i eget litteraturprogram og i flere kulturprogrammer i løpet av uken. I tillegg blir anmeldelser publisert på NRKs nettsider. Kulturnytt og Kulturhusets daglige sendinger dekker bokstoff på ulike måter. Variasjonen mener jeg er en styrke. Farsethås vil ha en oppdatert blanding av «…kritikk, intervju, monolog, dialog og debatt om litteratur på luften». Det får hun i disse programmene. Jeg tror ikke suksessfaktoren for litteraturkritikken og litteraturdekningen i NRK er at det foregår under en programtittel som kun handler om bøker.

Ole Jan Larsen
Kanalsjef, NRK P2

Mer fra Debatt