Debatt

Hvor ble det av bondevettet?

Stakkars den som måtte havne i klørne på en gjeng der du risikerer å få en sprøyte i baken for paranoid schizofreni når du egentlig har Tourettes!

Psykiatri

Rettspsykiater Malts presenterte i forrige uke nye diagnoser (Asperger, Tourette) i retten, basert på observasjoner som ABBs snurping i munnen under rettsaken og grynting på Utøya. Det var bare dette vi trengte for å få den komplette helgardering med psykiatriske diagnoser. Neologismer er visst også noe som kan føre til at man blir erklært utilregnelig, har tidligerere rettspsykiatere påpekt (personlig tar jeg ansvar for 150 nye ord og begreper om lyd og musikk, så jeg er i faresonen. Å, ja – jeg må jo også tenke på mine åndsfrender de moderne dikterne som stadig lager nye metaforer; de er vel knapt tilregnelige i det hele tatt).

Psykiatrien som vitenskap er for meg etter dette totalt diskreditert. Stakkars den som måtte havne i klørne på en gjeng der du risikerer å få en sprøyte i baken for paranoid schizofreni når du egentlig har Tourettes! Dette er faktisk enormt urovekkende, med tanke på hvilken makt disse menneskene har over livene til noen av de mest sårbare i samfunnet. De synes å representere en spesialisering preget av et innsnevret syn på menneskelivets mangfoldighet, uinformert om miljøer utenfor deres eget A4-univers, og parat til å redusere mennesker til deres egen faglige forklaring av dem.

Kombinasjonen av klokkertro på ideologiserte forklaringsmodeller av menneskelivet med institusjonell makt må ha gjort noe med disse menneskenes dømmekraft. Hvor ble det av bondevettet? Eller common sense som det heter på utenlandsk? Blikket for livsverdenen, for å ta en neologisme fra Husserl – en filosof som trolig kan avskrives som utilregnelig autist?

Jeg synes det bør nedsettes en uavhengig forskerkommisjon for å utrede psykiatren som sinnstilstand. Mulig problemstilling: «Psykiatri som psykose», «Er psykiater en diagnose?»

Lasse Thoresen
Komponist, professor

Mer fra Debatt