Debatt

Barnedødelighet og prioriteringer

Global helse

Paul R. Fife, avdelingsdirektør i NORAD, har i Morgenbladet 8. juni en interessant kommentar til min kronikk 25. mai om Stortingsmelding nr. 11 (2011-2012) «Global helse i utenriks- og utviklingspolitikken». Her lister Fife opp en rekke av de gode prosjektene Norge og den norske regjeringen har satt i gang for å redusere mødre- og barnedødeligheten i verden. Jeg benytter selv anledningen så ofte jeg kan til å fremheve det sterke engasjementet den norske regjeringen har i dette spørsmålet. Det var blant annet et viktig poeng i mitt foredrag på G8-konferansen i Moskva i fjor høst om nettopp barnehelse og dødelighet.

Mitt hovedanliggende i kronikken er å peke på en etter min mening feil prioritering av midlene, som jeg mener kommer frem av Stortingsmeldingen. Det jeg tar opp, som Fife kaller skivebom, er det faktisk bred enighet om internasjonalt: For å redusere barnedødeligheten mest effektivt, må man redusere nyfødtdødeligheten. Nyfødtdødeligheten kan reduseres på flere måter, men sentralt for å oppnå dette er å gi unge kvinner utdannelse. Dette kjenner Fife meget godt til.

Jeg mener selvfølgelig ikke at vaksinasjon er en fiks idé. Det som imidlertid kan synes som en fiks idé er at dette får en så dominerende plass i det norske programmet. Fife går ikke en gang inn på viktigheten av denne nødvendige prioriteringsdebatten, som burde vært reist for lenge siden i Norge. Regnestykket er omtrent slik: 3–4 millioner nyfødte dør årlig og 1,7 millioner barn dør på grunn av at de ikke er vaksinerte. Debatten må dreie seg om hvordan man skal balansere disse tallene mot hverandre og prioritere tiltak ut fra de begrensede midlene man tross alt har til rådighet.

Helt til slutt i Fifes artikkel, i hans cv, finner vi interessant informasjon. Han har vært styremedlem i vaksinealliansen Gavi. Når vi kjenner til statsministerens engasjement for Gavi og vet at også ledende opposisjonspolitikere på Stortinget har fremtredende verv i Gavi, kan det kanskje tenkes at denne prioriteringsdebatten blir noe amputert i Norge?

Ola Didrik Saugstad
Professor 1 i barnesykdommer, UiO

Mer fra Debatt