Debatt

Men var det antisemittisme?

DEN JØDISKE PLASS

Jeg er naturligvis enig med redaktør Alf van der Hagen i hans kritikk av hendelsen 26. november 1942. Men av fremstillingen virker det som om han mener at måten det norske politiet arresterte jødene på, viser en underliggende antisemittisk holdning blant dem. Jeg er skeptisk til det.

Jødene ble arrestert høsten 1942. Tidligere samme år hadde myndighetene foretatt en annen massearrestasjon. Jeg tenker på de omkring 1000 norske skolefolk som ble arrestert 20. mars. Så vidt jeg vet, ble arrestasjonen og «innsamlingen» av arrestantene utført på tilsvarende måte som for jødene. Lærernes posisjon i befolkningen ut over landet var grunnsolid, så politiets villighet til å foreta arrestasjonene kan ikke tolkes som uttrykk for motvilje mot dem.

Måten lærerne ble arrestert på, kan illustreres ved egen erfaring, da min far var blant de arresterte. En lensmannsbetjent som vi kjente godt; fra nabolaget, og slett ingen nazist, kom og arresterte ham kl. 6 om morgenen. Med seg hadde han vår nærmeste nabo, en bonde, som var engasjert med hest og slede for å frakte min far til arresten. Heller ikke denne bonden hadde noen sympatier i nazistisk retning. Vi i familien var naturligvis opprørte over hendelsen, men følte ingen aggresjon mot de to som utførte arrestasjonen. Aggresjonen rettet seg mot okkupasjonsmakten og de nazistiske myndighetene.

Så vidt jeg har kunnet konstatere, var forløpet hos oss typisk for arrestasjonen av de 1000 lærerne samme dag. Man vil i dag lett forundres over at politi – og andre – var villige til å utføre slike arrestasjoner. Men det var visst fortsatt slik i 1942 at politi og lensmannspersonell utøvde sin myndighet som tidligere, og lojalt utførte ordre fra overordnede, noe vi i dag finner underlig.

Lærerne ble sluppet fri seint på året 1942, så det er klart at konsekvensen av arrestasjonene av jødene ble ufattelig mer tragisk enn den for lærerne. Men de som utførte arrestasjonene, hadde ikke kunnskap om det videre forløp, og neppe fantasi til å forestille seg skjebnen til jødene.

Torbjørn Helle
Prof. em., Trondheim

Mer fra Debatt