Debatt

Hvem farer med løgn?

«Jeg reagerer på Halfdan Blekens negativitet.»

KLASSISK MUSIKK

Jeg leste artikkelen «En sirkel av løgn» i Morgenbladet 24. februar med økende forbauselse. Jeg skal ikke forsvare utviklingen innen den klassiske sjanger i vår tid – det må fagekspertene eventuelt ta seg av – men jeg reagerer på Halfdan Blekens negativitet.
Jeg tilhører det musikkinteresserte publikum. Musikk gir oss glede, og vi får større glede når vi kan mer om hvordan musikk skapes og fortolkes. Jeg stusser når Bleken gjør seg til talsmann for alle som ikke hører forskjellen mellom ulike fortolkninger. Han mener til og med at profesjonelle heller ikke hører forskjellen. Overdrivelse – eller løgn? Og han gjentar håpløse floskler: «Mozart og Beethoven var sin tids pønkere.» Fortolkning er som «blindtesting av vin. Like jålete, like mystisk». Dermed kveler han enhver diskusjon om temaet. Det hadde vært fint om klassisk musikk kunne nå ut til et bredere publikum, men overfladiske bemerkninger – «ingen liker den» – hjelper neppe. Og når han blir spurt om det ikke finnes dirigenter som «har noe på hjertet«, svarer han: «Dem vil jeg gjerne høre». Denne nedlatende avvisningen sier sannsynligvis mer om Bleken enn om dagens dirigenter.
Artikkelen var forbausende. Jeg forventet at en erfaren musikkjournalist som Bleken ville kunne utvise større objektivitet og klare å legge til side egne kjepphester.

Donald MacCulloch
Nesoddtangen

Mer fra Debatt