Debatt

De nye humanistene

HF-KLEMMA

Morgenbladet skriver om humanistisk utdanning 2. mars («Lav status for myke fag»). Spørsmålet journalisten stiller, er om humanistisk kompetanse har en plass også utenfor sitt mer klassiske domene – undervisning, akademia og forvaltning.

Undersøkelser viser at kandidatene fra Det humanistiske fakultet (HF) ved Universitetet i Oslo (UiO) får relevante jobber. Men for mange tar det litt tid før den første faste og relevante jobben er en realitet. Vi arbeider derfor målrettet for å styrke utdanningenes relevans for flere yrker og for nye sektorer. Helt sentralt står satsning på karriereveiledning og tydeliggjøring av kandidatens kompetanse. Arbeidslivspraksis er nå integrert i mange av fakultetets studieprogram.

Vi samarbeider i dag med arbeids- og næringsliv både nasjonalt og internasjonalt. HF har praksisplasser over store deler av verden. Studentene er utplassert i Tokyo, Berlin og New York, men også i Oslo. Velorienterte og framtidsrettede kontakter er viktige i dette arbeidet. NHO er en viktig støttespiller og samarbeidspartner for fakultetet. Det er også en rekke andre store og små aktører, som Utenriksdepartementet, Nasjonalbiblioteket og Norsk-Tysk Handelskammer. I tiden som kommer, vil vi arbeide for å etablere langsiktig og målrettet samarbeid med enda flere aktører i norsk næringsliv.

Allerede nå ansetter mediebransjen HF-ere i stor skala. Mange humanister går også til kommunikasjonsbransjen og forlag. Man behøver ikke gå lenger enn til de ansatte i Morgenbladets egen redaksjon eller til listen over avisens faste skribenter for å se gjennomslaget for humanister i Norge. En stor andel av dem som lager avisen, har sin bakgrunn fra HF ved UiO. Bak Morgenbladets formidable suksess de siste årene står det humanister.

Gro Bjørnerud Mo,

prodekan for studier og utdanning, Det humanistiske fakultet, Universitet i Oslo

Mer fra Debatt