Debatt

Humaniora i omstilling, ikke i krise

HF-klemma

De humanistiske fakultetene er i omstilling. Det er forsåvidt ikke første gang. Tidlig på 1990-tallet strømmet store studentmasser til de humanistiske og samfunnsvitenskapelige fakultetene. Vi bygde ut nærmest over natta. Men det er vanskeligere å skalere ned.

Det humanistiske fakultet i Trondheim, som jeg kjenner best, ettersom jeg er dekan der, går med underskudd og må nedskalere med 15 millioner kroner.  Summen representerer rundt fem prosent av fakultetets totale budsjett.  Jeg tror dessverre ikke vi klarer å komme i balanse uten å legge ned noen studietilbud, men vi satser å opprettholde forskningsfagene. En slik nedskjæring er vanskelig, men kan ikke kalles en krise. Forskere har faktisk uttalt at nedskjæringene også representerer en mulighet til å fokusere og tenke nytt.

På NTNU svarer studentnedgangen på Det humanistiske fakultetet mot en vekst innenfor teknologi. Antallet unge som ønsker å bli sivilingeniør, øker. Antall studenter på de humanistiske fagene har sunket de seinere årene. Mange innenfor næringsliv og politikk ser ikke denne utviklingen som entydig negativ. Men når det er sagt: vi opplever betydelig forståelse for betydningen av vår virksomhet også fra slike aktører.

Så hva gjør vi, når vi omstiller oss? Vi må som sagt i noen grad redusere studietilbudet. Vi har fagfolk med høy kompetanse, og vi trenger å bruke dem innen fagfelt der vi har vekst, ikke minst innenfor den femårige integrerte lektorutdanningen. Vi prøver også på andre måter å imøtekomme en tydelig trend: dagens studenter er opptatt av å ta utdanning som gir dem en jobb. Så er det tverrfagligheten. Vi skal ha en del forskningsaktivitet som adresserer aktuelle problemstillinger i samarbeid med teknologi, realfag og samfunnsvitenskapelige fag.

Vi er i omstilling. En viss omstilling. Mye av virksomheten ved fakultetet, både når det gjelder studier og forskning, finner sted i tråd med humanioras tradisjoner på sitt beste. Vi har fortsatt mange dedikerte og dyktige studenter. Vi har aldri tidligere hatt så mange eksternt finansierte forskningsprosjekter som vi hadde i fjor. Vi er slett ikke i krise.

Kathrine Skretting

Dekan ved Det humanistiske fakultet, NTNU.

Mer fra Debatt