Annonse
22:02 - 02. februar 2012

Folkets voktere

Annonse

Debattinnlegg
Nils Brozak
Oslo

DEBATTKULTUR

Hvem er de? Hvem danner den nye yrkesgruppen i redaksjonene? Hvilken utdannelse har de? Hvilket verdenssyn? Hva slags moralske standarder? Har de sans for humor? Selvironi?
    Ja, jeg snakker om moderatorene. Disse menneskene som i likhet med nyrene skiller ut slagg, grums og giftstoffer fra samfunnets mentale kretsløp. Ja!
    Jeg snakker om sensorene, disse som bestemmer om virkeligheten er flat eller rund, firkantet eller rektangulær. Kort sagt: Jeg snakker om disse menneskene som med tilbaketrukken flegma gjør gudenes kolossale arbeid.
    Det er merkelig. De fantes ikke i de liberale 1970-årene. Den gang var det ingen foruten maoistene og kommunistene som kom på tanken å oppkaste seg til «sin brors vokter». Kun fyord og vulgariteter ble luket ut. Ellers var alle frimodige ytringer tillate.
    Hva har skjedd siden dengang? Hvor er det blitt av det godmodige, storsinnede Norge? Det uten digital overvåkning av forbudte ord, uten autosensor med lydalarm i redaksjonene og lynrask fjerning av meninger det vidunderlige nye Norge ikke tåler?
 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Debatt