Annonse
04:00 - 15. april 2011

Skribent med Downs

Annonse

Ultralyd

Marte Goksøyr skriver et svært godt innlegg i Morgenbladet 8. april. Såpass godt at det kan betviles om Marte selv har skrevet brevet. Man sitter igjen med en litt ekkel følelse av at noen bruker en person med Downs som talerør for å fronte egen sak.

Hvordan forholder Morgenbladet seg egentlig når de får et innlegg som åpenbart ikke er skrevet av avsender? Burde det ikke krediteres en medforfatter slik at debatten kan være noenlunde transparent?

Henrik Holck Johannessen Kongsvinger

Hvordan mennesker med Downs behandles, er en sak Marte Wexelsen Goksøyr har frontet i mange år nå. Hun laget videodagboken «Bare Marte» i 2007 (den ligger i dag på NRKs sider), holder foredrag om emnet og var som kjent i Vandrehallen i Stortinget for å konfrontere statsminister Jens Stoltenberg med spørsmål om ultralyd.

Det er nok ingen tvil om at dette er hennes personlige engasjement fullt og helt. Likevel er debatten du tar opp, interessant ut fra en publikasjonsproblematikk. Goksøyr skriver selv tekstene, men har også et apparat som hjelper henne med dem. Teksten er i tillegg redigert av Morgenbladet før den ble trykket.

Vi drøftet om vi derfor burde trykke navnet på «en medforfatter» eller lignende, slik du nevner. Goksøyr sa tydelig fra at hun ikke ønsket noen andre navn enn sitt eget på teksten. Morgenbladet respekterte dette ønsket ut fra to grunner. For det første trenger de fleste tekster, også de fra våre faste profesjonelle skribenter, redigering. For det andre får vi, og andre aviser, hele tiden inn tekster der skribenten har fått hjelp fra taleskrivere, rådgivere, sekretærer og managere.

Gitt Goksøyrs kunnskap og engasjement i denne debatten, fant vi ingen grunn til å se annerledes på denne teksten.

Red.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt