04:00 - 03. juni 2011

Sannheten om Libyakrigen

Libya

Virkeligheten er ikke alltid slik den blir fremstilt. Dette gjelder også sannheten om Libya og Muammar al-Gaddafi. USA/Nato har i mange år «markedsført» Gaddafi som gal. Jeg ser at det har vært vellykket hos mange i Nato-land, og kanskje hos deg som leser?

I media som vi har i Norge (NRK, CNN, BBC, Al Jazeera, norske aviser etc.) er det ingen som skriver noe om hva Gaddafi står for, hva han har gjort for Libya, Afrika og folket der. Prøv å viske vekk all propaganda dere er blitt servert om Gaddafi siden 1969, det året USA, Nato og England ble sparket ut av Libya og måtte forlate det de kalte sin «jewel of the Middle East», Wheelus Airbase, også kalt «little America on the shores of the Mediterranean».

Gaddafi er filosof og har skrevet en bok om demokrati som heter The Green Book. Der kritiserer han vestlig demokrati fordi det ikke fungerer som et ekte folkestyre. Jeg vil anbefale denne boken. Gjennom Gaddafis styre har folket gått fra å være Afrikas fattigste til å bli det afrikanske landet med høyest levestandard, med mange sosiale goder (helse, utdannelse, boliger, mat).

Gaddafis politikk har grovt sett gått ut på å gjøre Afrika til et selvstendig og stolt kontinent igjen. Økonomisk frihet er viktig. USA har, ved å fryse Libyas mer enn 33 milliarder dollar, satt en foreløpig stopper for det som skulle bli Afrikas egen pengeenhet: gulldinarer. Pengeenheten ville ført til at amerikanske dollar og franske franc hadde måttet vike i all handel med Afrika, og at Afrika ville stille mye sterkere økonomisk. Ved hjelp av de øremerkede midlene skulle et eget afrikansk pengefond, en egen investeringsbank og en egen sentralbank blitt fullfinansiert. Men USA trenger kanskje pengene selv, nå som Kina har overtaket? Kina har dessuten solid fotfeste i Afrika med tilgang til ressurser og energikilder.

Det er blitt sterkt fokus på Libyas enorme olje og gassrikdommer, og mange slåss nå om kontrollen. Men at et av Gaddafis største prosjekter er et vannprosjekt, er ikke så godt kjent. Libya kaller det for jordens åttende underverk: «Great man-made river». Dette er et prosjekt til 33 milliarder dollar som er selvfinansiert, altså uten midler fra IMF og Verdensbanken. Vannet er fra store underjordiske sjøer under ørkenen, og Gaddafi har visjoner om å gjøre ørkenen grønn og dyrke mat der, noe som allerede visstnok har begynt.

Er folk i Norge klar over at millioner av mennesker hyller Gaddafi, spesielt på det afrikanske kontinentet? Gaddafi var dessuten den eneste som støttet ANC i deres kamp mot apartheid. Derfor reiste Nelson Mandela til Libya så snart han var fri, for å takke Gaddafi.

Libya har lenge blitt beskyldt for å stå bak Lockerbie-bombingen, der et Pan Am-fly eksploderte over Skottland i 1988. De fikk tolv års FN-sanksjoner mot seg og måtte betale alle ofrenes etterlatte 10 millioner dollar hver. I ettertid er det blitt pekt på at det ikke var Libya som sto bak bombingen allikevel, etter at to vitner tilsto å ha mottatt 4 millioner dollar hver for å lyve i sine vitneforklaringer. Dette er ikke bare justismord på den libyske mannen som måtte sitte mange år i fengsel, men justismord på en hel nasjon. Hvordan ville FN og USA takle en slik rettssak? For å få litt innsikt i CIA, politikere i USA og Libya-krigen bør man google eks-CIA-ansatt Susan Lauderdale. Hun setter søkelys på hvor «gale» politikerne i hennes eget land har opptrådt og hvor galt vi/de nå opptrer i Libya. Obama startet denne krigen mens han var på ferie, og Hillary og kompani styrte. De tok beslutningen om å bombe for demokrati uten selv å bruke demokratiske prinsipper. Nå kriger de fortsatt uten å ha erklært krig og uten å ha støtte fra Kongressen, noe som er ulovlig, ifølge USAs lover.

Les også om USA-politiker Cynthia McKinney og hennes rapport fra et besøk i Libya. Avisene har ikke skrevet stort om det, men den russiske tv-kanalen RT intervjuet folk fra det russiske militæret som sier at de ikke så noen bombeaktiviteter der hvor USA/FN sa at Libya hadde bombet. Kanskje det er derfor USA/Nato ikke hadde noe bevis for at Gaddafi hadde bombet sivile? USA har vel like bra satellitter som Russland?

Norge støtter feil side og har ikke noe i Afrika å gjøre. Man skrek ulv ulv!, med manus skrevet av Hillary, Sarkozy og Cameron. Media ble fôret med villedende fremstillinger fra Libya, og bet på. Opinionen tror på media. Når Libya insisterer på at FN skal sende en delegasjon for å finne sannheten, er det ingen som vil.

Da Den afrikanske union var klare til å reise til Libya for å få i stand politiske løsninger, ble de nektet adgang til landet av USA/FN. USA hadde da allerede bestemt at de ville starte sin «humanitære» bombing (nå over 7000 bomber).

Verden burde kreve at USA og Nato betaler for alle sine ødeleggelser. Kanskje de da blir tvunget til å rådføre seg med sin egen regjering før de går til krig neste gang? Eller må små nasjoner skaffe seg atomvåpen for å beskytte seg mot USA/Nato i fremtiden?

Mamanjoki

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.