Debatt

Innblikk og oversikt

Forskningsregister

I Morgenbladet 6. mai uttaler leder av Forskerforbundets utvalg for akademisk frihet og opphavsrett, Olav Torvund, seg særdeles kritisk til det nye nasjonale forskningsinformasjonssystemet Cristin. Han hevder at systemet er «uten annet formål enn byråkratisk kontroll» og vil ikke ha «enda mer rapportering», men den rapportering til finansieringssystemet han omtaler, er kun en liten del av Cristin.

Hovedmålgruppene er forskere og forskningsinstitusjoner, og formålet er felles forskningsinformasjon for alle forskningsmiljøer i offentlig sektor. Dette skal «gi forskningen økt samfunnsmessig verdi ved å legge til rette for at forskning i flere sektorer sees i sammenheng». I tillegg er beskjeden fra både departementer og styre klinkende klar: Gjør hverdagen enklere for forskerne!

Cristin står for «Current Research Information System in Norway». Arbeidet med IT-systemet Cristin drives av en forvaltningsenhet ved samme navn som ble etablert ved årsskiftet, og er lokalisert ved Universitetet i Oslo. Vi skal gjøre norsk forskning og resultater av denne forskningen lettere tilgjengelig for en rekke målgrupper. Målgruppene er andre forskere og forskningsgrupper, forskningsinstitusjoner, myndigheter, media og den norske befolkning.

Dette kan for eksempel gi forskere innspill til videre arbeid og forenkle arbeid med å finne interessante samarbeidspartnere. Det kan gi myndighetene et godt grunnlag for beslutninger, og gi de som jobber med forskningsformidling oversikt. Det kan også gi bedre mulighet til å finne frem i forskningen for pressen og allmennheten. Målet med «millimeterpresisjonen» som Torvund misliker så sterkt, er å sikre en korrekt fremstilling av norsk forskning i mange flere sammenhenger enn dem han nevner.

Cristin inneholder allerede muligheter for profilering av enkeltforskere, forskningsgrupper, forskningsprosjekter og institusjoner. I løpet av året skal systemet tas i bruk både av universitets- og høyskolesektoren, helseforetakene og instituttsektoren. En rekke av Torvunds kolleger ved Universitetet i Oslo har allerede lagt ut informasjon om egen virksomhet og kompetanse.

For å forenkle det administrative arbeidet for forskerne planlegger vi samarbeid med Forskningsrådet og andre finansieringskilder knyttet til registrering av CV og prosjektsøknader, slik at den enkelte forsker kan slippe å levere samme informasjon mange ganger.

Norsk vitenskapsindeks er den eneste delen av Cristin som det er obligatorisk for forskningsinstitusjonene å bruke. Alle andre deler av systemet er tilbud som den enkelte forsker kan velge å ta i bruk, og vi er helt avhengige av at forskerne opplever dem som nyttige. Så langt viser interessen for å ta systemet i bruk at vi er på rett vei, og den videre utviklingen vil skje i tett samarbeid med brukerne. Vi skal skaffe oss tilbakemeldinger både fra dem som vil fortelle oss hvor vi bommer, og fra dem som har ideer til gode løsninger, slik at vi kan skape et system som gjør tankene om unyttig forskningsadministrasjon til skamme!

Katrine Weisteen Bjerde

Daglig leder, Cristin

Mer fra Debatt