Annonse
04:00 - 12. august 2011

- Ikke tid for lovendring

Maner til forsiktighet: Nils Christie. foto: siv dolmen
Annonse

Denne uken: Professor i kriminologi Nils Christie håper massemorderen fra Utøya ikke får strengere straff enn vanlig.

- Nils Christie, du uttaler til Nettavisen denne uken at du håper Anders Behring Breivik «kommer tilbake til samfunnet», at det ville være mest i tråd med dine «grunnleggende verdier». Hva slags tilbakemeldinger har du fått på det intervjuet?

- Jeg har fått et par hatbrev, og det er første gang for meg. Jeg er ikke vant til å delta i debatter hvor slikt hender. Innsenderen, han kaller seg Bjørn, sier i sin e-post til meg: «So you wish Breivik walked the streets again, huh? He is a fucking idiot and should be taken into the forest and buried alive. Menneskeheten er ikke så nobel som du tror, din forbanna stut.» Så svarer jeg at da hadde jo drapsmannen vunnet: «Han vil jo nettopp at vi skal ha et mer brutalt samfunn. Det forferdelige han har gjort, kan aldri oppveies av noen straff. Om han en gang skulle forstå hva han har gjort, må vel også han som andre som har gjort noe forferdelig, få mulighet til å komme tilbake til samfunnet når straffetiden er ute eller når forvaringen ikke lenger kan opprettholdes».

- Hvordan opplevde du det å få hatbrevet?

- Jeg visste jo at slike stemninger fantes … Noen sier til meg at jeg ikke burde sagt dette nå, siden så mange fortsatt er i sorg. Men jeg er uenig. Det er nettopp nå man må si det. For det er nå grunnlaget for vår fremtidige kriminalpolitikk legges. De grufulle hendelsene var jo ikke resultatet av mislykket kriminalpolitikk, og jeg mener det er uhyre viktig at vi viser hele verden at våre grunnleggende verdier holder, selv under en påkjenning som denne.

- Timingen for utspillet var altså helt riktig?

- Det er nettopp ved de store hendelser at vi er åpne for å vurdere oss selv, som personer og som land. Da ville det være fryktelig galt å tie stille og la eventuelle bloggere få dominere feltet. Jeg er helt enig med justisministeren som sier at dette ikke er tiden for lovendringer. Vi skal heller være tydelige på hva som er vår kulturelle tradisjon.

- Har du forståelse for dem som håper at massemorderen fra Utøya blir innesperret for godt?

- Ja, det er jo en slik tanke som styrer USAs straffepolitikk. Han som sendte brev til meg, gikk enda et skritt, og ville torturere ugjerningsmannen i tillegg. Hvordan vil vi ha det? Det er en verdikamp. Jeg synes norske politikere har ivaretatt våre verdier på en fantastisk måte. Ved siden av all sorgen og fortvilelsen har dette vært uker som gjør at man blir glad i landet sitt.

- Faget ditt, kriminologi, er blitt kritisert for å være en humanisme eksklusivt rettet mot gjerningsmenn. Ser du at utspillet kan være med på å bekrefte dette inntrykket?

- Jeg er på mange måter verdikonservativ - jeg vil ha frem og rendyrke det norske særpreget. At vi kriminologer ikke alltid har øye for ofrene, er vel riktig, men jeg vil nevne at kriminologien sto sentralt både i opprettelsen av krisesentre og konfliktråd i Norge. Begge deler er løsninger som har vært til stor hjelp for mange ofre. Nå som vi alle har vært i gatene i sorg og samhørighet, må vi spørre hvordan vi kan vi få folk til å fortsette å engasjere seg like sterkt. Da tenker jeg at det er helt ålreit at mannen som skriver til meg, får sagt sitt, selv om jeg nok synes han burde sagt det under fullt navn. Vi må ikke utestenge ekstreme synspunkter fra diskusjonene.

- Oppfatter du det du sier som et uttrykk for en kristen tradisjon?

- Kristendommen ligger jo på et vis bakom grunnleggende oppfatninger i Norge. Men jeg tror ikke nødvendigvis man skal gå ut med et budskap om tilgivelse. Det vi må si, er at det er mulig å leve sammen. Ungdommene fra Utøya har vært enestående, fantastiske moralske eksempler. De har fylt hele landet med en følelse av samhørighet, og jeg tror de har påvirket mange rundt om i hele verden med dette.

- Det kan oppfattes som om du her gir syndsforlatelse på vegne av andre?

- Det gjør jeg slett ikke. Jeg sier bare at de som har vært midt oppe i det, har gitt sine svar på en fantastisk måte. Så vil rettsvesenet snart komme inn med sin kjølig avveiende og verdivurderende måte å håndtere situasjonen på. Mitt budskap er ganske enkelt at vi ikke må gjøre noe ekstraordinært med Anders Behring Breivik. Vi må la det norske rettssystemet få fungere på vanlig måte.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Toje leser De helliges leir mest som et oppgjør med selvforaktende idealister. Dette er ganske utrolig.
DAB er kringkasting akkurat som FM, og må ikke forveksles med internettradio.
At noen så kaller meg terrorist, kan jeg leve med, selv om det ikke er sant.
«Nasjonalmuseet avhender ikke kunst, som private samlere.Vårt forvaltningsoppdrag strekker seg langt inn i fremtiden.»
«Det å angripe sin egen befolkning med illegale våpen og beleire sivile områder, slik som i Madaya, er krigsforbrytelser.»
«Samfunnet frarøves en viktig kontrollmulighet for å avverge justismord.»
«Frykten for at Norge skal være utsatt for feilinformasjon og løgner i russiske medier er overdrevet.»
«For å utkonkurrere den tradisjonelle vevevirksomheten på 17–1800-tallet, så måtte det en mekanisk vevstol til.»
Hvor har vi støtt på en slik retorikk før? Om jeg ikke husker feil, var det i George Orwells roman 1984.
«LCP burde i prinsippet gjelde alle gamle skrøpelige i hjem eller sykehjem.»
Vi føyer oss lydig til de politiske og sosiale prosjektene lansert av de som kom før oss.