Debatt

I helvete er kokkene engelske

Rasisme

Har jeg forstått sosialantropolog Runar Døving rett når han sier at det er essensialistisk og rasistisk hver gang noen ytrer ordene «muslimer er …», og at de som gjør det bør diskvalifiseres? Samt at slike rasistiske ytringer bør straffes? (Morgenbladet 2. september.) Ettersom det jo ville være rasisme å forbeholde essensialistiske ytringer kun for én gruppe mennesker, altså muslimer, ber jeg Døving svare meg på følgende fire spørsmål:

1) Jeg bodde i Holland et år, og da folk spurte meg hvordan det var å bo der, svarte jeg: «Hollendere er hyggelige mennesker». Hvilken straff bør jeg få for denne uttalelsen?

2) Min avdøde bestemor sa til meg en gang at hun synes «mormonene er innpåtrengende». Hun levde nok uopplyst om at hun i Døvings definisjon av ordet var rasist. Men burde hun den gang fått en bot?

3) I boken Jødehat skriver idéhistoriker Trond Berg Eriksen at femtenhundretallets venetianere «aldri lot moralske skrupler eller ideologiske skrullerier komme i veien for det som var statsreligiøs praksis: å tjene penger». Bør boken dras inn og forbys, og Berg Eriksen fengsles? Eller kan man uttale seg essensialistisk om menneskegrupper dersom den historiske konteksten ikke rammer nålevende mennesker?

4) Jeg smilte en gang av følgende essensialistiske vits: «Hva er forskjellen på himmel og helvete? Jo, i himmelen er politiet engelsk, mekanikerne er tyske, kokkene er franske, elskerne er italienske og alt organiseres av sveitserne. I helvete derimot er kokkene engelske, mekanikerne franske, politiet tyske, elskerne er sveitsiske – og alt organiseres av italienerne.» Burde jeg skamme meg over dette smil og heller ha angitt tidsskriftet vitsen var trykket i, til politiet?

Frode Barkved

Skribent

Mer fra Debatt