Debatt

Fordommer og aktivisme

Kriminologidebatten

Arven fra venstreradikale krefter på 1960- og 1970-tallet preger kriminologifagets utforming. Det er ikke galt at fagets utøvere har meninger. Problemet er når kampen for saker blandes med forskning, og attpåtil blir pensum. Professor Liv Finstad uttalte i 2005 at hun «[nok] ser (…) på skillet mellom 'fag' og 'sak' som et kunstig skille». Det er uklart når politikken slutter og forskningen begynner.

Kriminologien er blitt en faggren der flere av forskerne kan presentere normative fordommer og bedrive aktivisme. Nils Christie sa for eksempel i et foredrag at «markedsliberalismen sammen med mobilitet av penger og folk øker de sosiale forskjeller og trolig både den reelle forekomst av uønskede handlinger og angsten for å bli rammet av slike» – uten at dette dokumenteres.

Det er derfor grunn til å stille spørsmål ved en del av metodene og antagelsene bak konklusjonene. Altfor ofte virker det som om man er mer opptatt av å finne interessante resonnementer enn å komme nærmere sannheten. Da blir det fort regulær synsing.

Ove Vanebo

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom

Mer fra Debatt