Annonse
04:00 - 04. februar 2011

Den norske kongefamilien

Annonse

Inngifte

Det er mulig at det at Dronning Alexandras datter Maud giftet seg med morbroren kong Frederik VIIIs sønn og derfor sin fetter Carl kan ha medført at de ikke fikk barn sammen. Ifølge 2. bind i Tor Bomann-Larsens biografi om Haakon og Maud (Folket, 2004) var kong Haakons/prins Carls farskap til prins Alexander/Kong Olav tvilsomt.

Da kronprins Olav ville gifte seg med datteren til Kong Haakons søster Ingeborg, var han urolig over hva det kunne føre til å gifte seg med sin kusine, og han oppsøkte derfor genetikeren Otto Lous Mohr. Camilla Stoltenberg undrer seg over at professoren svarte at «det ikke var noen grunn til å fraråde forbindelsen av genetiske årsaker, og risikoen var ikke større enn for andre». «Det rare er at genetikeren skal ha gitt et så uforbeholdent råd på et tidspunkt der man visste bedre», sier hun.

Kronprinsen har neppe spurt genetikeren om råd uten å konferere med sine foreldre. Derfor kan kong Haakon før konsultasjonen ha gitt Otto Lous Mohr, som var lege og derfor hadde taushetsplikt, informasjon om at han ikke var Olavs biologiske far. I så fall var det virkelig ingen grunn for genetikeren til å fraråde ekteskap mellom Olav og Märtha.

I.C. Stridsklev

Historisk interessert lege

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Debatt