Debatt

Avsatt biskop?

Skandaler i media

Marit K. Slotnæs skriver i Morgenbladet 8. april om offentlige sexskandaler gjennom tidene og er i den forbindelse også innom norske forhold. Om tidligere kirkeminister Einar Førde skriver hun at han i den stillingen «grep […] personlig inn og fikk avsatt en biskop fordi han ikke giftet seg med sin samboer».

Her tror jeg Slotnæs tenker på den såkalte «Birkeli-saken» fra 1972 (som ikke ble noen «sak» før Vårt Land skrev om den 30 år senere). Det var imidlertid aldri snakk om noe samboerforhold, og Einar Førde var definitivt ikke inne i bildet.

Fridtjof Birkeli (1906–1983) var en kjent misjonær og forfatter da han ble biskop i Stavanger i 1960. Da kom han fra stillingen som generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap. I 1968 ble han biskop i Oslo og fikk året etter i oppgave å forrette vielsen mellom daværende kronprins Harald og Sonja Haraldsen. I 1972 trakk han seg som biskop, offisielt på grunn av helseproblemer. Da var han 66 år, og det var ikke noe påfallende med den begrunnelsen.

Han var i sin tid kommet hjem fra misjonsmarken i Afrika nettopp på grunn av helseproblemer. Den gang var det svært få som kjente til at den egentlige bakgrunnen var at biskopen, etter at han var kommet til Oslo, hadde tatt opp igjen kontakten med en kvinne han hadde vært forlovet med som ung. Forlovelsen ble hevet, Birkeli giftet seg med en annen kvinne og fikk en datter med henne. Kontakten med eksforloveden utviklet seg til et forhold, og på et tidspunkt erkjente Birkeli dette for sine bispekolleger. Selv ønsket han å stå åpent frem med grunnen til at han gikk av, men verken resten av bispekollegiet eller departementet mente at det var ønskelig. Dermed ble «helseproblemer» oppgitt som begrunnelse.

Én eneste avis skrev om den reelle bakgrunnen for biskopens avgang, nemlig den for lengst nedlagte «Nybrott» i Larvik. Det var en avis som var 30 år forut for sin tid i tabloid smakløshet.

Det var Bjartmar Gjerde som var kirkeminister den gang Birkeli gikk av som biskop. Einar Førde fikk ikke denne stillingen før sju år senere, nemlig i 1979.

Som pensjonist levde Birkeli en stille og tilbaketrukket tilværelse, der han syslet med sine kirkehistoriske studier. Etter hans død ble en del av det han hadde arbeidet med, gitt ut i boken Tolv vintrer hadde kristendommen vært i Norge. Det ble aldri noe ekteskap mellom han og hans tidligere forlovede. Da Vårt Land «blåste» saken i 2002, var både Birkeli, hans kone, deres datter og den tidligere forloveden avgått ved døden.

Nils-Petter Enstad

Forfatter

Mer fra Debatt